Ovim projektom  nastoji se  pomoći - djeci siročadima  koji su ostali bez roditelja a rodibina o njima ne može ili  neće da vodi brigu.

Poznato je da milioni djece u svijetu svaki dan ostaju siročad zbog ratova, prirodnih katastrofa, gladi i bolesti, gubeći jednog ili oba roditelja.

Većina tih siročadi žive u subsaharskoj Africi. Nažalost, milioni djece širom svijeta suočavaju se sa nasiljem u porodici, nemarom, psihičkim ili psihološkim kažnjavanjem, seksualnim ili psihološkim zlostavljanjem. Djeca siročad lako  postaju seksualno roblje, sredstvo za prodaju organa, radna snaga, predmet trgovine.  Brigom o njima kroz domove i smještaj u njima smanjujemo rizik za ovakava zla.

Biti siroče znači biti i nezaštićen protiv ovih raznih zlostavljanja. Regionalne statistike pokazuju da djeca bez roditelja koja su zbrinuta od strane države do određene dobi, uglavnom imaju tendenciju da počine samoubistvo, pridruže se opasnim kriminalnim organizacijama ili se uključe u prostituciju nakon što napuste državne ustanove.

Nažalost stanje i uvjeti u kojim žive siročad udomovima su u mnogim zemljama Afrike ispod svakog dostjanstva.

Iako države nude neke usluge za siročad i djecu kojima je potrebna zaštita, te usluge nisu dovoljne. Dakle, aktivnosti nevladinih organizacija i volontera su od presudne važnosti.

IHH pridaje posebnu pažnju kako bi se osigurala zaštita što većeg broja siročadi kod njihove njihove rodbine, dok istovremeno grade sirotišta za onu djecu koja nemaju rodbinu kako bi mogli rasti u sigurnom okruženju.

Nastoje siročadima obezbjediti što bolje uvjete odrastanja izgradnjom siročadskih domova i pratećih institucija koje bi zadovoljile sve potrebe djece: škola, ambulanta, pošta, igraonice, sportski tereni, vjerska edukacija.

Mnogo je projekata pomoći djeci siročadima od strane IHH-a organizacije u proteklih 20 godina rada.

Naš udio je pomoć i izgradnji sirotišta, sponzoriranju jetima mjesečno sa 35 eura.

Sudjelovanje u izgradnji sirotišta ja vakif i trajna sadaka. Gradeći sirotišta dobiva se mnogostruka korist .

U dosadašnjem radu pomagali smo izgradnju sirotišta u Somaliji, Iraku. Trenutno podržavamo izgradnju sirotišta u Arakanu – Burma.

Ramazan program 2020 – do 15 maja - SOMALIJA,...

I ove godine u suradnji sa IHH organizacijom radimo sa ljudima i zajednicama kako bismo osigurali da porodice imaju dovoljno hrane tokom...

Apel - pomoć stradalima u zemljotresu u Turskoj...

Udruženje Solidarnost pokreće humanitarnu akciju pomoći stradalima u zemljotresu u Turskoj. Dobili smo apel za pomoć stradalima od naše...

Humanitarna akcija za Jemen: Paketi hrane

Pomozimo gladnu djecu Jemena Udruženje Solidarnost pokreće humanitarnu akciju pomoći stanovnicima Jemena, sa akcentom na djecu, koja...

Apel: Pomoć stradalnicima u Gazi

Apel za pomoć stanovnicima Gaze - Krik boli iz Gaze - Palestina Udruženje Solidarnost pruža priliku našim građanima da posredstvom IHH...