Sirija  - Hitan  apel pomoći -  Katastrofalne  poplave u severnoj SIRIJI

Do 15. januara

Trenutna situacija
Više od 700.000 ljudi u provinciji Idlib i ruralnim područjima Alepa, a posebno na granici između Sirije i Turske, postalo je interno raseljeno unutar svoje zemlje zbog rata; teška bombardovanja i rušenje njihovih kuća i pokušaj opstanka u nehumanim uslovima i vrlo teškim uslovima u šatorskim kampovima.
Od početka krize, šatorski kampovi koji su osnovani u poljoprivrednim zemljištima zbog vanrednih situacija svake godine se suočavaju sa mnogim problemima. Neplanska gradnja naselja bez pravilne drenaže ,  nedostatak odgovarajuće infrastrukture i kanalizacionih  sistema  otvorili su vrata katastrofi.

Neki od razloga koji čine osnovu za poplavu;
 Nepostojanje kanalizacionih i kanalizacionih sistema i vodova u šatorskim gradovima
Uspostavljanje kampova na poljoprivrednom zemljištu sa labavom strukturom tla
 Uspostavljanje nekih od kampova u kosim područjima kao što su dolina i planina
U decembru 2018. godine došlo je do poplava uslijed obilnih kiša u šatorskim gradovima u sjevernom dijelu Sirije (regije Atma, Qah, Sarmada i Aqrabat), a gotovo 25.000 porodica  je ozbiljno pogođeno ovom katastrofom jer su njihovi šatori i stvari oštećeni ili pometeni  zbog obilnih kiša i poplava. Ovo je ponovo prouzrokovalo raseljavanje stotina porodica iz njihovih šatora i ove porodice su u strašnoj potrebi za skloništem u ovim teškim uslovima.

Posebno, šatorski kampovi u Atma distriktu u Sjevernoj Siriji i šatorski gradovi u regiji Hirbatul Jawz na zapadu pokrajine Idlib bili su jako pogođeni poplavom.
U ovim regionima, broj porodica čiji su šatori potpuno uništeni i ne mogu se koristiti je 500 porodica, a broj porodica  čije su kućne stvari neupotljive  je preko  1.000 porodica. Osim toga, postoji mnogo porodica  i šatora kojima su njihovi putevi bili isključeni iz kampa zbog kiše i poplavnih voda.
Prema meteorološkim podacima, padavine će se nastaviti intenzivirati u narednim danima i tjednima; stoga je zabrinut da će se povećati i veličina katastrofe.


Potrebne hitne pomoći u šatorskim gradovima pogođenim poplavom su sljedeće:

- Deka
- Tepih (6x4 m2)
- Mat (6x4 m2)
- Šator
- Dušek
- Platneni šator
- Štednjak
- Ugalj + pirina drvo
- Set posuđa
- Paket hrane

- Paketi za higijenu

- Pidružujemo se apelu IHH organizacije.

Svoje novčane priloge možete slati na naš žiro račun:

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

DEVIZNI:

 SWIFT code :TZBBBA22     

IBAN: BA391860001653170151

Primalac:  udruženje Solidarnost.

Svrha : „ urgent apel

U mjesecu januaru svi pozivi na humanitarni broj idu isključivo za Siriju“

Humanitarni broj:

090 29 10 44

Pozivo na broj donirate  2 KM .

Broj je isključivo za operatere BH telcoma.


Ramazan 2022 / 1443 - paketi i iftari (Somalija,...

Do 20. aprila- ( uplate se ne mogu vršiti 20 aprila) Tradicionalno, od samog početka rada IHH- organizacija (Humanitarian Relief...

Nejrab džamija u Siriji -humanitarna akcija Tepisi...

Preuzeli smo emanet da će bosanski narod opremiti ovu džamiju u Siriji. U decembru smo poslali dio do tad prikupljenih sredstava. Poslali...

Humanitarna akcija za Afganistan (FOTO)

Avganistan gladuje: Prvo su izgubili oca... onda im je umrla majka. Tako je osmoro djece prepušteno sami sebi, sami u Afganistanu. Komšije...

Kurban 2021 - Akcija traje do 13. jula

Udruženje Solidarnost i ove godine pokreće humanitarnu akciju prikupljanja kurbana namjenjenih našoj braći i sestrama u Somaliji, Sudanu...