Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Najmanje 450 palstinske djece u izraelskim zatvorima

Ramallah, (PIC) - Najmanje 450 palestinske djece nalazi  u izraelskim zatvorima. 95% palestinske djece u zatvoru su podvrgnuti teškoj  psiho-fizičkoj  torturi tokom procedure pritvora i istrage. 2.500 palestinske djece uhapšeno od strane izraelske okupacije vojske od 2015. godine, većina među kojima su bili izloženi proizvoljnoj kazni i teškj kazni, u iznosu od $ 23.000 kao što je bio slučaj sa Ofer zatočenikom  u januaru. Zakon je nedavno usvojen u  kom okupacione vlasti  imaju legitimitet otmice palestinske djece u dobi ispod 14. U međuvremenu, oko 1.200 palestinskih zatvorenika u Ofer zatvoru pokrenulo je  vapaj za pomoć u odnosu na teške uvjete  u zatvorima, uključujući prenatrpanost i nedostatak tople zimske  odjeća i deka.

Pročitajte više na: http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=76678 

Copyright © Palestinski informativni centar

Palestinci u Sirijskim zatvorima

LONDON, (PIC) - Grupa za ljudska prava navela  je da su  obitelji palestinskih zatvorenika u sirijskim zatvorima  izložene sistematskim iznudma i prevarama posrednika. Grupa za palestince iz  Sirije,  izjavila  je u petak da su neki od tih medijatori  pravnici, koji tvrde da znaju i sudbinu palestinskih zatvorenika od strane sirijskog sigurnosnog aparata. Grupa je dodala da su medijatori tražili   astronomske svote novca u zamjenu za davanje informacije obitelji onjihovim rođacima u zatvorima, potvrđujući da se nekoliko obitelji  ucenjuje i dasu ih prevarili advokati. Novac plaćen za takve informacije iznosi između 2.000. i 20.000 dolara, u skladu sa grupom. Postoji oko 1.048 palestinskih zatvorenika nestalim u sirijskim zatvorima i 431 drugih koji su umrli pod mučenjem

179 Palestinaca ubijeno je  iz vatrenog oružja od strane izraelskih  snaga i doseljenika u 2015. godini, rekao je palestinski Heath ministarstvo u priopćenju u petak. Ministarstvo zdravlja naveo  je da je  179 Palestinaca ubijeno od strane izraelskih snaga i doseljenika u okupiranom Jeruzalemu, na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze, i  unutar Zelene linije. Od početka Intifade  u Jeruzalemu početkom oktobra 2015. godine, izraelske snage su ubile 144 Palestinaca, uključujući 27 maloljetnika i sedam žena.

Pročitajte više na: http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=75906
Copyright © Palestinski Informacijski centar