Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Dan palestinske zemlje 2016. - 30. mart 2016.

Palestina danas

Svake godine, palestinski narod  prisjeća  se oduzimanja 21. Tisuće dunama zemljišta u Al-Jalil (Galileji), Al-Muthalath i Al-Naqab (Negev) na dan 30. marta 1976. godine.
Na ovaj dan, izraelske vlasti oduzele su  zemlju i nasilno odgovorile  na prosvjednike i tad je  poginulo šest mladih demonstranata.

Israelske okupacijske vlasti okupirale su više od 85% od ukupne površine povijesne palestinska zemlje  što ukupno iznosi oko 27.000 km2. Arapi obuhvaćaju 48% od ukupnog broja stanovnika, ali koriste samo 15% zemljišta.
Izraelska okupacija i postavljanje tampon zona duž granice Pojasa Gaze se proteže preko 1500 m duž istočne granice.
Prema tome, zona uzurpira oko 24% ukupne površine u pojasu Gaze (365 km²), koji je jedan od najgušće naseljenih područja u svijetu s oko 5.000 po stanovniku / km².
Osim toga, izraelska okupacija održava čvrstu kontrolu nad više od 90% područja Jordanske doline, što čini 29% od ukupne površine Zapadne obale.

Jeruzalem – Al  Kuds  2015; Intenzivna Judaizacija
Dok su izraelske okupacijske vlasti zadržati rušenja palestinskih kuća i negiraju Palestincima pravo na izgradnju nove kuće, oni daju dozvole za izgradnju tisuće stambenih jedinica u izraelskim naseljima i oko Jeruzalema.
Samo u 2015. godini, oni  su dzvolili  izgradnju više od 12.600 stambenih jedinica u izraelskim naseljima u istočnom Jeruzalemu, pored 2.500 hotelskih soba.
Štoviše, izraelske okupacijske vlasti ratificirala norme umjesto izvornom arapskom imenu ulica u starom gradu Jeruzalema dali su  hebrejsko
To je falsificiranje povijesti i geografije i nametanje novih demografskih činjenica na terenu.
Izraelske okupacijske vlasti srušile su  oko 152 palestinskih građevina (kuća i ustanova), i poslali stotine  naloga za rušenje vlasnicima drugih objekata; štoviše, izraelske okupacijske vlasti zaplijenile su 546 dunama  palestinske zemlje u Eesawiyya mjestu i kamp Shu'fat uspostavivši  nacionalni park i odlagališta za otpad iz ilegalnih židovskih naselja.

Izraelski Povrede:ubijeni , ranjeni i Zatvorenici
Broj ubijenih dosegao 181 tokom godine 2015. i to  32  djece i 9 žena i 26 ubijenih  u pojasu Gaze, dok je broj ozlijeđenih porastao je tokom  2015.godine  oko 16.620 , dok je broj slučajeva u zatvorima  oko 6.830 predmeta, uključujući i 2.179 djece.

Izraelskih naselja: nepravednom Proširenje
Bilo je 413 ilegalnih izraelskih konstrukcije na Zapadnoj obali (uključujući 150 naselja i 119 ispostava) do kraja 2014. godine.
Nadalje, izraelske okupacijske vlasti odobrile izgradnju više od 4.500 stambenih jedinica u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali, osim onih koji su odobreni u Jeruzalemu.
Ipak, ti ​​isti organi oduzeli su  Palestincima pravo građenja i postavili  prepreke, koje potkopavaju svaku potencijalnu urbanu ekspanziju posebno za Palestince u Jeruzalemu i područje "C", koji je pod punom izraelskom kontrolom.
Treba napomenuti da je područje "C" predstavlja više od 60% područja na Zapadnoj obali. Izrael je također podignuta svoju ekspanziju i aneksije zid, koji izolira više od 12% zemljišta na Zapadnoj obali.
Podaci pokazuju da je ukupan broj naseljenika na Zapadnoj obali je 599,901 krajem 2014. godine, 286,997 od kojih je u Jeruzalemu  (oni predstavljaju 48% svih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali). 210.420 od tih ilegalnih doseljenika žive u Jeruzalemu J1 (taj dio Jeruzalema, koja je priložena nasilno od strane Izraela nakon njegove okupacije Zapadne obale 1967. godine).
U demografskom smislu, udio doseljenika prema  palestinskoj  populaciji u Zapadnoj obali je oko 21 doseljenik  na 100 Palestinaca , a u istočnom Kudsu – jeruzalemu je  69 doseljenika na 100 Palestinaca

Okoliš: Nastavak Degradacija
Izraelskih naselja uzrokovati izravnu štetuna  palestinski okoliš. Oni ispuštaju 40 milijuna kubičnih metara (MOM) otpadne vode godišnje u palestinskim dolinama i na poljoprivredno zemljište.
Samo 10% takve vodi se pročišćava.  Izraelske vlasti su  spriječile Palestince da  izgrade vlastita postrojenja za obradu otpadnih voda. Na drugoj razini,Izraelske vlasti su uzele  dio palestinske zemlje u Jordan Valley za  izraelska odlagališta industrijskog otpada.
Prema tome, palestinski poljoprivredno zemljište trpi veliku štetu ne spominjem utjecaj na zdravlje životinja i biološku raznolikost.

izraelske vlasti buldožerima uništile su više od 15.300 stabala  maslina palestinskih poljoprivrednika tijekom 2015. godine.

Voda: nedostatak i patnje
Poput drugih arapskih zemalja, Palestina pati od nedostatka vode i resursa.
Međutim, situacija u Palestini je složenija zbog izraelske okupacije, koja kontrolira većinu postojećih izvora vode i sprečava Palestince o pravu na pristup izvorima vode ili bilo kakve alternativne izvore.
Izraelska okupacija kontrolira većinu obnovljivim izvorima vode u ukupnom iznosu od 750 MCM (miliona kubnih metara), dok su Palestinci dobivaju samo oko 110 MCM.
Palestinski udio od triju podzemnih vodonosnika bi trebao biti 118 MCM prema Sporazumu iz Osla II. Ovaj udio je trebao povećati na 200 MCM do 2000. godine imao Privremeni sporazum u potpunosti provedene.

Zgrade: Rušenje stambenih jedinica i objekata
I dalje, što se tiče oduzimanje zemljišta , rušenja zgrada (stambenih jedinica i ustanova) i prisilnog raseljavanja stanovnika. Izraelske okupacijske vlasti uzurpirale su  6,386 dunama  palestinske zemlje  na Zapadnoj obali u 2015. godini.
Osim toga, oni su srušili 645 zgrada (kuća i ustanova), prisilno premjestili  2.180 osoba u Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, od kojih 1.108 su djeca.
Oni također prijete  da će srušiti 780 zgrada, u vrijeme kada su potrebe stambenih jedinica za palestince  povećanje.
U brojkama, 60,9% kućanstava u Palestini ima  potrebu za izgradnju novih stambenih jedinica .

Turizam: Izraelski Monopol
Izraelska pripovijest temelji se na krivotvorenju kulture, civilizacije i povijesti Palestine. Stoga  okupacijske vlasti mijenjaju palestinska nacionalna blaga i spomenika antičkog doba.
U brojkama, 53% od arheoloških nalazišta u Palestini u područje "C", koji je pod punom izraelskom kontrolom. Izrael zanimanje sprječava iskapanja ili obnova tih mjesta za izgradnju rekreacijskih i turističkih atrakcija.
Oni također stvaraju prepreke kako bi se spriječilo palestinske turističke agencije od organiziraju odgovarajuće posjete Svetoj zemlji.
S tim ograničenjima, oni daju konkurentnu prednost  izraelskim tvrtkama .Odobravanjem više sadržaja izraelskih tvrtki, turisti su "savjetovani" da ostanu u izraelskim hotelima dok se  palestinska područja "tretiraju kao nesigurna". Uz ove mjere, Palestinci su lišeni više od 75% potencijalnih prihoda turističkih usluga.