Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Odloženo zatvaranje najvećeg izbjegličkog kampa na svijetu - kamp Dadaab - Kenija

Plan da se zatvori najveći svjetski izbjeglički kamp u svijetu odložene je.
Logor Dadaab u Keniji je dom za više od 300.000 Somalijaca. Pitanje je dana kad će ovaj kamp biti u potpunosti zatvoren. Svidjelo se to ili ne njenim stanovnicima. Život u kampu je ustvari  logor na otvorenom sa ograničenim pravom kretanja i strogom kontrolom od strane kenijske vojske i policije.

Najveći broj stanovnika ovog kampa ovisio je isključivo o svakom obliku humanitarne pomoći: hrana , odjeća obuća, pitka vode, higijenske potrepštine, zdravstvena zaštita, obrazovanje. Dadaab je osnovan 1991. godine , za  porodice koje su  bježale  od sukoba u Somaliji, a neki ljudi u kampu   žive već više od 20 godina. Tokom godina, više od 100.000 beba je rođena u izbjegličkom kampu, a danas pola kampa stanovništva je mlađe od 18 godina.

Od decembra 2014. godine, UNHCR je pokrenuo  pilot projekta za dobrovoljni povratak u područja Somalije uključujući  područja Kismayo, Baidoa i Luuq.
Resursi su oskudni u ovim oblastima, uključujući i zemljište, a stručnjaci strahuju da  masovan povratak izbjeglica  može stvoriti daljnje tenzije.
"Oni koji su rođeni ovdje ne žele  da idu  u Somaliji. Oni će  suočit i sa  novim  svijetom. Mogli   bi uzeti oružje ili biti ubijeni. Nema slobode u Somaliji ", kaže Mohammed Yusuf, 80-godišnji Somalijac.    
"Ovo je bio dom tri generacije moje porodice za 25 godina. Sva moja djeca su ovdje rođena i moje kćerka se  udala i rodila moji unuke  ovdje. Ne vidim kako mogu izgraditi novi život u Somaliji, gdje  borba još uvijek traje. "

Fadumo Ali Noor, koji su pobjegao  iz Baidoa u jugozapadnoj Somaliji u ranim 1990-ih, je rekao: "Nikako  nisam spavao sinoć nakon slušanja vijesti na radiju. Mi cijenimo sav posao koji je Kenija  uradila za nas kao  nas domaćin, ali pozivamo ih da preispitaju odluku  jer ovo  je jedini dom za koji znamo znamo. "

Kenija kaže da želi da zatvori logor iz  sigurnosnih razloga. Smatraju da su napadi na univerzitet   planirani  na njenom tlu u kampu Dadaab.

Abdullahi Aden Hassan, otac devet djece  koji je bio jedan od prvih koji je stigao u logor Dadaab bježeči  građanskog rata u Somaliji 1992. godine, izjavio je za izbjeglice u šoku nakon ove vijesti.

"Ovo je nevjerovatno", rekao je Aden, koji služi kao glasnogovornik izbjeglica u kampu. "Svi su samo zapanjeni i tužni. Tu je i dalje rat u tako mnogim dijelovima Somalije. To je jednostavno previše opasno da se vrate u ovom trenutku. "

Hussein kaže da zna da je  u Baidoa, Somalijskom gradu   u kojem namjerava preseliti svoju porodicu velika nesigurnos.
Prije odlaska iz  Dadaab, Husein će morati uzeti  pomoć od  $ 80 (£ 50) za svakog člana njegove porodice, i dobit  će praktične savjete. . "Iznad svega, želim da budem slobodan", kaže on.

Kenija je također počela  izgradnju zida  po cijeloj dužini granice sa Somalijom  da bi se zaštittila od pripadnika al-Shabab.