Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Biti u izraelskom zatvoru znači: Osuditi dijete na zatvor od 12 godina

Ahmad Manasrah, je pregažen vozilom , dok je njegov rođak na licu mjesta ubijen , zbog navodonog pokušaja napada na dvojicu izraelskih doseljenika.

Ahmad je tad imao 13 godina i nije podlijegao pod izraelski zakon za kaznu zatvora.

Iako teško ranjen, pustili su ga da krvari u nadi da će umrijeti na licu mjesta. I nakon pola sata  ležanja na zemlji. Mučenja, pokušaja da ustane, slušanja svih mogućih psovki od strane Izraelaca koji su se tu zatekli. Allah nije dao da umre. U bolnici je bio svezan za krevet. Tokom ispitivanja na njega je vršen strašan pritisak vikanjem , što se odražavalo na njegovo psihičko stanje.

Video o njegovm ispitivanju nalazi se u prilogu. Kad je napunio 14 godina izraelski sud ga osuuđue na 12 godina zatvora i 30.000 šekala novčane kazne.

Štrajk glađu za ostavrenje najnužnijih prava

Pali u komu

Ramallah (Ma'an) - Izraelske vlasti u  izraelskoj  bolnici Assaf Harofeh , gdje se nalaze  dva palestinskih zatvorenika  koji štrajkuju glađu, zapretili su da će na silu davati  hranu zatvorencima  koji su nedavno pali  u komu, naveo je  u saopštenju u  subotu  šef palestinskog Odbora za pitanja zatvorenika.

Issa Qaraqe rekao  je da Izraelske vlasti  prijete daće  zatvorenike  Anas Shadid, 20, i Ahmad Abu Farah, 29, koji su u štrajku glađu od 23. Septembra , prisiliti  da napuste štrajka glađu dajući im na silu hranu , dodajući da su oba  pala u komu, te su djelomično ili potpuno izgubili sposobnost da dišu , govore, piju , i čuju.

Povod za  štrajk glađu je što su , osuđeni  na administrativni  pritvor  a to znači  držanje u pritvoru , bez optužbe ili suđenja na osnovu nepoznatih  dokaza, bez prava na pravnika, i posjetu.

U septembru je izraelski Vrhovni sud  proglasio ustavnim zakon koji   dopušta  hranjenje na silu zatvorenika koji štrajkuju glađu  , odbacujući peticije podnešene  prošle godine od strane Israel Medical Association (IMA) i nekoliko grupa za ljudska prava, koji su  tvrdiole da je zakon u suprotnosti  sa medicinskim zakonnom  i etikom  u pogledu prava pacijenata.

Issa Qaraqe također  je izvijestio da  štrajkače   tretiraju na "ponižavajući način" od strane izraelskih  stražara u bolnici.

U međuvremenu, Anas Shadid je prebačen na hitnu  zbog brzog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, za  skoje su  doktori rekli bi mogao biti "ugrožavajući za  život," u  rekao je Issa Qaraqe.

U petak, advokat zatvorenika štrajkuje glađu uložio žalbu na izraelskom Vrhovnom sudu tražeći da se transfer sud štrajkača u Ramali vladinim bolnicu.

Još jedan palestinac u ponedjeljak počeo štraj glađu a nalazi se u administrativnom pritvoru, Ammar Ibrahim Hamour.

U međuvremenu, Nour al-Din Amar, 30,  štrajkuje glađu oko 25 dana u znak protesta  što služi više od tri godine u samici.

Veliki broj palestinskih zatvorenika pokrenuli štrajk glađu u proteklih godinu dana, u znak protesta raznim pitanjima, prije svega administrativni pritvor. Najistaknutiji štrajkači  Muhamed al-QiQ, Bilal Kayid, i braća Muhamed i Mahmoud Balboul.

Prema Addameer, 7.000 Palestinaca su držani u izraelskim zatvorima od oktobra, od kojih je 720 držano u administrativnom  pritvoru.


Dva Palestinaca zatvorenika prestala su sa  štrajkom  glađu u nedjelju, nakon što su  Izraelske vlasti  pristale na njihov  glavni zahtjev da , žene palestinske zatvorenice u zatvoru Damon budu prebačene  u zatvor HaSharon.

Samer Issawi i Munther Snawbar
odbijali su hranu  11 dana u znak solidarnosti sa ženskim zatvorenicima, koji moraju izdržati naporan , višednevni  transferi radi ročišta na izraelskom sudu.  
Potrebno je tri dana  da neke od Palestinki,   njih 16,  dođu iz zatvora Damon do zatvora HaSharon , samo da prisustvuju raspravi na vojnom  sudu  Ofer na okupiranoj Zapadnoj obali.

Žene putuju u vozilu bez klime, ili grijanja. U jednom vozili je mnogo više žena nego je dozvoljeno. Putuje se od zatvora do zatvora i kupe druge žene U tim putovanjima žene ne smiju piti vodu, i koristiti toalet.
Nakon vožnje cijeli dan, one još uvijek nisu  došle do  svog odredišta i moraju provesti noć u Ramali -  zatvoru HaSharon.
Nakon saslušanja u Oferu, one se vraćaju nazad i prolaze opet sve isto , ponovo provesti noć u HaSharon prije nastavka na Damon. Tokom  ta tri dana, one  su lišene  adekvatne hrane.

Samer  Issawi je  prvi put  pušten  2011 godine , sporazumom o razmjeni između Izraela i Hamasa.

Ubrzo nakon što je pušten na slobodu, Issawi je ponovo uhapšen, i pušten na slobodu  2013 godine  nakon štrajka  glađu od 266 dana. 

Ponovo je uhapšen u junu 2014. godine, i sad je na izdržavanju kazne od 30 godina koja mu je izrečena još 2002. godine.
Ženski zatvor Damon

Njegova sestra, advokat Shireen Issawi, uhapšena je u martu 2014. godine i optužena za donošenje informacija od  palestinskih zatvorenika u "sukobljene strane." Ona je  trenutno  u zatvoru Damon.

Životni uslovi za žene u Damon odavno su predmet protesta. U avgustu, 28-godišnja Amal al-Sada je razgovarala  sa Al Jazeera English o gnusnim uvjetima tamo.

Ona je izjavila  da 18 žena dijeli jednu soba i kupatilo, dok vlasti konačno  nisu izgradile  drugi WC. Ćelije nemaju grijanje, a ponekad žene su dobiju  hranu koja je nedovoljno kuhana.
Kontrola društevnih mreža
Imad Barghouthi

Palestinski astrofizičar Imad Barghothi je pušten iz izraelskog zatvora nakon što je odslužio šest mjeseci zbog navodnog  "huškanja" na društvenim mrežama.

Profesor na al-Quds University u Abu Dis je osuđen prošlog mjeseca.

Tokom suđenja, tužioci  su navodno ušali  u spis broj "lajkova" i "akcija" na njegovom  Facebook prolifu i  poruke  koje kritikuje izraelske okupacijske snage .
Prije nego što je optužen za izazivanje, izraelske vlasti su smještli  Barghouthi pod administrativni  pritvor.

Nakon međunarodne kampanje protiv Barghouthi pritvora bez optužbe ili suđenja, Izrael podigao  optužnicu na  vojnom sudu i tad je odležao 6 mjeseci.

Dim lights Embed Embed this video on your site