Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Druga posjeta izbjeglicama u Beograd - izvještaj

POSJETA IZBJEGLICAMA U BEOGRADU

U sred Begrada u logoru živi preko 1000 izbjeglica

Prva asocijacija kad ih se vidi  je logor.

Na sramotu  prije svega vlasti Srbije , svih humanitarnih organizacija  i UNHCR-a , koji imaju obavezu po međunarodnim normama,  da štite prava izbjeglica u nehumanim uvjetma, ispod svakog dostojanstva, poniženi do maksimuma, očajni, najčešće gladni, smrznuti, mnogi od njih  izuzetno oskudno odjeveni, neki bosi, bolesni, sa povredama, ranama na nogama, jedan dječak sa štakom, gdje ima djece koja su maloljetna, bez uvjeta za bilo kakav oblik normalnog ljudskog  življenja, primorani da lože plastiku  žive izbjeglice iz Afganistana, Iraka, Pakistana, mali broj Sirije, i druge zemlje.

Smrad od ložene plastike jako je izražen već u dvorištu.

Prizori unutrašnjost u kojoj žive su prestrašni, prostorije pune dima. Velik broj ih kašlje i njihovo zdravlje će biti narušeno u svakom obliku. Oni žive u grupama. Kuhaju sebi ako imaju što. Topal dom, čistu odjeću, kupatilo,kupanje  mogu samo sanjati.

Ovom prilikom apelujem na sve humanitarne organizacije, koje su po svojoj misiji opredjeljene da pomažu čovjeka u nevolji, potrebi, pomognu one koji su u ovom trenutku tu kod nas a u logoru na otvorenom

U NEDJELJU, 18.12.2016. godine, volonteri udruženja Solidarnost obavili  su drugu posjetu izbjelicama  u Beogradu, napuštenih od strane vlasti Srbije i većine humanitarnih organizacija.

Po izuzetno hladnom vremenu i u izuzetno teškim okolnostima, u nekim momentima jako rizičnim,  uspjeli smo podijeliti svu humanitarnu pomoć koju smo dostavili.

VELIKO HVALA volonterima udruženja Solidarnost (Salih, Merisa, Zemira, Lidija, Sabaha)  i našim prijateljima iz Beograda, Ljiljani i Mirku. Ovaj tim je pokazao veliku hrabrost, požrtvovanost i dosljednost da se pomoć podijeli, iako je bilo momenata kad je to bilo jako upitno i rizično.

Prije svega moramo se zahvaliti donatorima bez kojih ova humanitarna akcija nebi bila ovako uspješna. Novčana sredstva su obezbjedili:

  • brat Ferhat 2.600 eura koje su podijeljene izbjeglicama. Moramo spomenuti ovog izuzetnog čovjeka kojeg je Allah poslao. Nazvao je slučajno da donira sredstva za Halepo, a kad sam rekla da idemo u Beograd, kroz razgovor je izrazio spremnost da donira sredstva. Došao je iz Gradačca u Beograd i donio novčana sredstva sva usitnjena, po dvadeset,  deset i pet eura. Sredstva smo spakovali u koverte i djelili izbjeglicama.
  • udruženje Pomozi.ba doniralo je 750 KM .
  • 210 eura, donacija sestre koja je željela da se ispuni emanet prekršene zakleteve.
  • tu su još donacije pojedinaca. 385 eura donirala je jedna sestra iz Švicarske.
  • odjeća, ćebad, suđe od naših sugrađana. Rukavice od naše volonterke kupljene za 50 KM.


NAČIN REALIZACIJE:

700 eura je utrošeno na kupovinu artikala u Srbiji. U Bosni smo kupili još nešto kapa, šaleva, rukavica. Fgospodin Ferhat je donio preko 200 pari  termo čarapa. Glavninu odjeće obezbjedile su sestre iz Švicarke. Veliko im hvala.

Zahvajujući Radiju BIR koji nam je ustupio protor da predstavimo naše aktivnosti, pa i akciju za Beograd. Sestre iz Švicarske su čule za ovu akciju i organizovale dostavu stvari busom . U dva navrata preuzela sam preko 10 torba odjeće. Sva muška odjeća je uručena.

Put je bio planiran za subotu. Zbog problema sa osobnim autom, koje je moralo na popravku, bilo je upitno cijelo putovanje. U subotu hvala Allahu odlučujemo se na renta car i kombi.

Na put je krenulo 5 volontera udruženja Solidarnost.

S obzirom da je put bio upitan, u subotu se sve pripreme odigrale na brzinu : podizanje novca, kupovina artikala, iznajmljivanje kombija, pakovanje odjeće. Krenuli smo na put u 5 sati ujutro. Sabah smo klanjali u putu. Došli smo na podne namaz u Bajrakli džamiju.

Opet smo uručili donaciju za dežmat u Zemunu.

Ovaj put Sufere i Ilmihali.

Na podne namazu je bilo 5 izbjeglica, kojima smo odmah dali novčana sredstva.

Nakon toga idemo do baraka u kojima se nalaze izbjeglice, gdje nas čekaju naši prijatelji : Ljiljana i Mirko.

Bio je to opet trenutak podjele jedinog im obroka koji dijeli udruženje Idmeni.

Naš plan je bio: Idemo u kupovinu artikala, pakujemo pakete i sve odjednom dijelimo (pakete, novac, hranu). Tako da smo nakon što smo ih vidjeli, volonterke obišle prostorije u kojima borave, preuzeli novac od Ferhata i otišli u kupovinu.


KUPOVINA ARTIKALA I PAKOVANJE PAKETA

Tokom prve posjete prvo smo podijleli odjeću a potom dijelili pakete.  Sad smo mislili da je bolje sve odjednom, tako da smo otišli u trgvački centar i za 700 eura kupili zaista raznovrsnih  artikala. Spakovali smo 121 paket. Sedam kolica bilo je krcato artiklima :

tjestenine, jaja, vrnje, jogurt, margarin, ulje, riža, salama, keksi, feta sir, supe, suhe smokve, masline, kečap, vegeta, šećer, konzerve ribe, konzerve graha, konzerve povrća, mandarine, naranče, voda, toaletni papr, marmice...


PODJELA PAKETA I ODJEĆE

Podjela paketa nažalost otpočela je u akšamsko vrijeme.

Za razliku od prve posjete kad ih je u redovima bilo do 200 osoba, sad su svi izašli i formirao se ogromni red. Objasnili smo im šta ćemo dijeliti.  Jedno vrijeme je sve išlo dobro. Kad se formirao drugi red, od  lica koja su dobila pakete hrane i čekala sad na odjeću , izbjeglice iz prvog reda koje su čekale hranu, počele su se bunuti, gurati i na kraju red se izgubio. Odjednom svi su bili tu oko kombija, i počeli se otimati za hranu.

Salih je sa kombijem pobjegao  otvorenih vrata, i u kombiju  volonterke Sabaha i Merisa jer su djelile pakete. Mi ostali i sve izbjeglice  išli smo za kombijem. Kombi odlazi prema željezničkoj stanici. Dio njih ide za nama. Jedan dio tima stajao je u željezničkoj i čekao da drugi dođu i njh desetak je svo vrijeme čekalo. Kad je kombi tu stigao. Opet su dali nekolicini pakete  hrane i odjeće. Sjedamo u kombi i kružimo. Parkirali smo se u blizini i odlučili malo sačekati. Mirko je čak predlagao da se odjeća ostav, i da neko od njih kasnije dijeli. Mi nismo pristali.Mirko i Salih idu u izvidnicu. Sreli su nekoliko izbjeglica koji su obećali formirati red i da će sve biti ok.

Ulazimo opet do baraka, a ono jedan red odmah na početku. Pravi red je bio gore u centru baraka. Ogroman, sa njih nekoliko koji su obećali da će čuvati red.

Počinje podjela odjeće i ide se davati po artikal i par čarapa Ali odjednom sa strana se stvoriše grupe. Oni u redu se počeše buniti. Ja bježim sa čarapama u stranu. Oni svud oko mene otimaju čarape iz ruku. Utrčavam u kombi i kroz malo otvorenog prozora dijelim čarape. Odjenom vrata se otvaraju. Ja ih guram i zatvaram vrata. Kroz otvor dajem po par, ali njih na stotine se gura. U međuvremenu nastaje haos i kod podjele odjeće. Salih utrčava brzo pali kombi. Kombi ide, oni svud oko nas. Trče za nama. Sabaha i Merisa izbacuju kese odjeće. Bježimo opet prema drugom dijelu autobusne. Oni za nama. Dok su trčali uskočila su tri dječaka.

Lidija, Mirko, Ljiljana ostali su u  toj masi. Kasnije se zovemo i tražimo, određujemo mjesto gdje da se nađemo.  Spontano se došlo do spoznaje da jedini način da se podijeli  pomoć je  autom kružiti, a volonterke  Merisa i Sabaha  pakovati odjeću i izbacivati. Tako smo u tri navrata kruženja uspjeli  da podijelimo odjeću.

Tri dječaka koja su uskočila, izazvala su kod nas smijeh usvom totm haosu. Imali su priliku da biraju što žele od odjeće i obuće, bili su presretni, šapuću, čarape, džemper.....Naša konstatacija: „Pogledaj kad Allah odredi nešto, kad te počasti“  Jedan je isto pokušavao  uskočiti ali je pao. Dobil su i po 50 eura. Zapamtili su Merisi ime. U tom haosu Merisi ispao mobitel u odjeću. Našli su ga i dali joj.  U dva kruga su pomagali u podjeli. I nakon toga iskočili sa svim suđem koje je donirano od jedne porodice iz Bosne, odjećom  i obućom koju su sebi izabrali.


PODJELA NOVCA

Podjela novca je bila izuzetno delikatna.Novac najviše žele,  znaju da je kod mene, tad idu samo za mnom. Prvo sam podijelila novca momcima koji su bili na podne namazu. Trojici koji su bili u kombiju. Zatim nekima izbjeglicama  u jednom trenutku dok je kombi kretao kroz mali otvor prozora. Kasnije sam vidjela da imam čvorugu od udarca na prstu. Kako je bio mali otvor od prozora i kroz njega davala kovrete, oni bi povukli kovertu i tako bih se ja udarila, a  da nisam ni osjetila.

U jednom trenutku dok smo kružili i tražili jedni druge,  pošto smo se razdvojili u tom haosu, vidjeli smo Mirka, Ljiljanu i Lidiju na ulazu u željezničku stanicu i formiran red izbjeglica.

Ja istrčim a Salih, Sabaha i Merisa u kombiju. Shvatili smo da čekaju da im se dijeli novac.

Ja odmah počinjem podjelu. Svi su dobli po kovertu,  dvije ili tri. Ali odjednom nastade haos. Dvojica  izbjeglica koji su držali red: jedan Pakistanac, jedan iz Gane, govore mi da bježim. Mirko i svi oni  za mnom. Trčim preko ulice. Ali oni svi za nama. Jedan sa ranom na nozi, bos, drugi spominje mobitel  mi crko. Dok trčimo oni ih vraćaju ali džaba. Pita me Pakistanac gdje ti je muž. Tražimo ali njega nigdje. U tom trčanju zove Ljiljana, a kasnije i Lidija, pitaju gdje sam, kažem da kružim tu oko i bježim od izbjeglica. Rekle su da su unutar  željezničke da dođem. Kasnije smo saznali da je kombi otišao dijeliti zadnju rutu odjeće. U jednom trenutku pojavila se policija. Naša draga Ljiljana je mudro prišla im, objasnila da smo iz Bosne i da nam ide teško podijeliti pomoć. Imali su razumijevanja i nisu nam stvarali probleme iako su vidjeli što se sve dešava.

Napokon smo utrčali u željezničku ali za nama i njih nekoliko.

U međuvremenu i kombi je stao pored željezničke. Sastajemo se i  sjedamo u kombi. Mirko kaže da mora da ide. Ljiljana želi da sjednemo i sredimo utiske. Sedam je sati. Mi bi išli ali odlučimo da zajedno popijemo čaj.

Ostalo mi još 30 koverata sa novcem. Kažem da se moramo vratit.

Kad smo krenuli kući na jednom parkingu njih preko trideset umotani u deke, slijepljeni leže. Brzo podijelim svim volonterkama  koverte, kad su  drugi vidjeli počeše iskakati iz deka. Salih odjednom okružen sa svih strana. Hvala Allahu uspjeli smo sve podijeliti.

Po povratku kući ispunjeni srećom, svjesni kroz kakav smo haos prošli uz Allahovu pomoć sve podijelili, stižemo u 2 sata ujutro. Iscrpljeni maksimalno ali zadovolnji što smo ih pomogli i kako kaže naša prijatejica Ljiljana: „Oni će o ovom  pričati danima“. Znaju da ih je neko iz Bosne pomogao. Govorili  su nam: „ Bosanski ljudi dobri“.

Želimo poruku mira, dobrote, brige za drugog i dalje širiti uz pomoć dobrih ljudi .


Humanitarna akcija pomoći izbjeglicama u Beofradu se nastavlja:


Uplate za ovaj projekat vrše se na naš žiro račun:

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

DEVIZNI: SWIFT code :TZBBBA22

IBAN: BA391860001653170151

Primalac:  udruženje Solidarnost.

Svrha : „Izbjeglice Beograd“Predsjednjica udruženja:

Zemira Gorinjac

_DSC9681
_DSC9681
_DSC9699 - kopija
_DSC9703
z

Dim lights Embed Embed this video on your site