Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Uspješno okončana posjeta izbjeglicama u Beograd, peta za redom (FOTO)

Posjeta izbjeglicama u Beograd/ izvještaj

07.05.2017. godine

Tim volontera Solidarnosti: Zemira Gorinjac ( predsjednica Udruežnja)

Salih Gorinjac( predsjedavajći skupštine)

Lidija Skalić  - volonter Udruženja

Prijatelji koji su nas dočekali u Beogradu: Ljilja, Mišo, Mirko.


Uspješno okončana još jedna humanitarna akcija. Peta za redom posjeta izbjeglicama u Beogradu. Tokom humanitarne akcije u trgovačkom centru Neli,  koja je trajala 8 dana, prikupljena su novčana sredstva i prehrambeni artikli. Sredstva su prikupljena i putem žiro računa ( 270 eura) .

Za put u Beograd pripremili smo prehrambene artikle, odjeću, nešto obuće i novčana sredstva: 910 eura, plus 100 eura sitni novac ( za gorivo i putarinu) , 165 kuna, 688 srpskih dinara (ostalo od prethodnih posjeta) .

600 eura utrošen je za kupovinu prehrambenih artikala, unutarnjeg veša i higijenskih potrepština.

320 eura podijeljeno je  izbjeglicama.

Kretanje na put:

U posjetu smo krenuli rano ujutro u pola 6. Prelaz preko hrvatske granice protekao uredno. Na srpskoj strani nas zadržavaju   45 minuta i traže da se sve stvari izvade . Provjeravaju auto Pored toga provjeravali su našeg primaoca Ljiljanju. Nakon što su se čuli telefonom sa Ljiljanom puštaju nas. Ova kontrola je inače taj dan bila i za neke druge putnike. Isto nam se desilo i pri povratku. Totalni pregled auta i kontrola svega.

Po dolasku u Beograd, klanjamo namaz u džamiji i nakon toga posjećujemo izbjeglice. U džamji je bilo 6 izbjeglica na podne namazu. Jedan od njih nije imao cipele, već papuče. Svakom od njih donirali  smo po 20 eura a njemu  smo donirali 60 eura da bi sebi kupio patike.  Ostatak novca donirali smo izbjeglicama nakon izvršene podjele paketa hrane.

Podjela odjeće:

Iz Bosne smo povezli mušku odjeću i nešto obuće. Prije dolaska do izbjeglica, pripremili smo odjeću za podjelu, tako što smo je svu izvadili iz torba, kofera i posložili u auto. Sačekali smo da im se izvrši podjela ručka. Nakon toga oni su formirali red. Doktor Subhan, također izbjeglica i njegov prijatelj objasnili su im da će dobiti po artikal. Ukoliko im ne odgovara veličina da se mijenjaju.Podjela je izvršena u najboljem redu. Nakon toga smo im objasnili da idemo u kupovinu artikala i da će biti podjela paketa hrane.

Kupovina prehrambenih artikala, pakovanje i podjela:

Riža, jaja, pileće meso, mlijeko, ulje, šećer, začini ( kurkuma, cary, čili) sol, margarin, sir, keksi, krompir, instant supe, paste za zube, četkice, brijači, sapuni,papirne i vlažne  maramice , gaćice, artikli su koje smo im kupili.  Spakovano je oko 300 paketa.  Iz Bosne smo donijeli prikupljene donacije: tjestenine, riža, šećer, ulje, konzerve, keksi, higijenske potrepštine.

Pakovanje paketa izvršili smo na parkingu trgovačkog centra. Po završetku aktivnosti , auto je bilo krcato paketima. Samo je bilo mjesta za vozača auta. Tako da je ostatak tima. Zemira, Lidija, Miša, Ljiljana, morao taksijem do baraka. Izbjeglice su nas nestrpljivo čekale i neki već u redu stajali.

Podjela je išla velikom brzinom , zahvaljujući pomoći dvojice izbjeglica dr. Subhan i njegov prijatlj  i protekla u najboljem redu.

Nakon podjele paketa, volonterka Lidija sa domaćinom  Ljilja,  odlaze u obilazak baraka a mi ostajemo da malo popričamo sa izbjeglicama. Fotgorafisali smo se . Neki su stidljivo posmatrali sa strane  ali kad smo ih pozvali prišli su.

Presretni smo nakon završene aktivnosti. Donirali smo im predivne pakete. Neke od njih obuli, odjenuli, dali peškire, nekoliko ćebadi. Vratili smo se kući u pola dva iza ponoći.  Umorni, iscrpljeni ali prezadovoljni, presretni  zbog učinjenog dobra.

Mngo su se zahvaljivali.

Nažalost po našem polasku kući. vidjeli smo policijska kola .

Sutradan smo saznali,  da vrše deportaciju izbjeglica u kampove. Obećavaju im se ekstra uvjeti. Neki od njih umorni od stanja i uvjeta u kojima se nalaze , pristaju. Neki od njih krenuli su ka granici, brzinski se pakuju, opraštaju jedni od drugih . Preteško je za vidjeti, kažu nam naši prijatelji: Miša i Ljilja koji su tu sa njima svakodnevno. Čak su ih i na ručak pozvali. O dobroti, solidarnost, podršci, plemenitosti ovih ljudi mogu pričati samo oni koji su ih upoznali. Predivni su i preteško je gledati, posmatrati njihovu patnju i poniženja koja trpe.

Također smo od doktora Subhan Ullah saznali da je jedan dedo , bolestan . Doktr se nalazi u kampu Krinjača, i došao je sa namjerom da nas vidi, budući smo se upoznali tokom naših prethodnih  posjeta. I sam ima problema sa tlakom. Zahvaljujući angažanu dr. Suban, koji zna nešto srpski, dedo se nalazi u bolnici i čeka ga operacija srca. Molimo Uzvišenog Allaha da ga pomogne i čuva.

U svakom slučaju, vjerovatno je ovo bila naša posljednja posjeta izbjeglicma smještenim u barakama. Ukoliko je i bude, bit će to kampovi, u koje se može ući samo uz suglasnost nadležnih.

1
1
18360875_10207164455550254_2095575389_n
18360970_10207164476270772_1502179707_n
18361380_10207164457470302_3036314_n
Picture19
z