Mjesto realizacije  projekta: Sirija i Turska

Zašto ovaj projekat?

Sirijske izbjeglice u Turskoj

Oko 2 miliona Sirijaca se nalazi širom Turske, a imigracioni ured Vlade  je zabilježio 1.532.074 Sirijaca. Više od 235.000 ljudi se  nalazi u 23 kampa koje je napravila Vlada u raznim gradovima u Turskoj, među kojima su Hatay, Gaziantep, Sanliurfa i Adana. Oni su iskoristili politiku „otvorenih vrata“  koju sprovodi Turska.  Zvaničnici procjenjuju da je pomoć izbjeglicama koštala vladu više od 5 milijardi.

Djeca Sirije

Više od 2.8 miliona sirijske djece u i izvan zemlje – skoro pola su djeca školske dobi- ne mogu dobiti obrazovanje zbog razaranja građanskog rata, prema UN-ovoj dječijoj agenciji, UNICEF-u. To uključuje i pola miliona djece koja su u izbjegličkom talasu preplavila susjedni Jordan, Liban, Tursku i druge zemlje regiona.

Većina sirijske djece, nažalost, ne ide u školu; već su toliko propustili škole i nisu prihvatljivi.  Rizik od gubitka svoje generacije raste svaki dan kako se situacija pogoršava, dok se napredak postignut za sirijsku djecu prethodnih godina poništava.

IHH humanitarna organizacija je u raznim gradovima Turske posvećena tome da sirijska djeca ne postanu izgubljena generacija. Važno je da se nastoji umanjiti utjecaj ove krize na djecu. Posljedice rata na djecu se mogu minimizirati kroz odgovarajuću brigu i obrazovanje.

Opravdanost projekta:

Pored projekata koji se bave svakodnevnim potrebama ugrožene sirijske djece, IHH pridaje posebnu pažnju na dugoročne projekte, poput obrazovanja, vjerujući da je to najdjelotvorniji način da se pomogne djetetu, da mu se da prilika za dobru budućnost i samostalnost.

 Mnoga djeca ne mogu zadovoljiti osnovne potrebe za preživljavanjem, a da ne govorimo o potrebi za obrazovanjem. Međutim, uz malu pomoć, ova djeca mogu imati priliku za mnogo bolje obrazovanje, što će radikalno utjecati na njihovu budućnost.

U okviru ovog projekta, ukupan broj od 159.400 učenika su direktni korisnici pomoći, od kojih je 60.601 učenika u Turskoj, a 98.799 u Siriji.

Strateški cilj:

Cilj projekta je ugroženoj sirijskoj djeci obezbijediti školski pribor , te ulagati u njih i u budućnost njihovog društva, da djeca osjete da postoji neko ko se brine za njih i da se osjećaju što je moguće sigurnije.

Opis projekta:

Sadržaj školskog pribora zavisi od potreba djece. Pribor će biti podijeljen sirijskoj djeci u Turskoj i Siriji kako slijedi:

Redni broj

Pribor

Količina

1.

ruksak

1

2.

olovka

6

3.

crvena bojica

2

4.

gumica

2

5.

šiljalo

2

6.

bojice (set od 12)

1

7.

vodene boje (12)

1

8.

blok za crtanje (veličina 2, 60str)

1

9.

velika sveska s linijama

2

10.

mala sveska s linijama

1

11.

velika sveska s kockicama

2

12.

mala sveska s kockicama

1

13.

set linijara

1

14.

pernica

1

15.

prozirni papir za umotavanje

5

16.

male makaze

1

17.

selotejp

1

18.

ljepilo

1

19.

samoljepljivi blokići

4

Implementacija projekta:

IHH je aktivno uključena u pomoć Sirijcima u Turskoj i Siriji od početka krize. IHH sprovodi svoje aktivnosti kroz partnerstvo sa NVO u Siriji čiji broj doseže i do 72, a što zbog čega IHH dospije i do teško pristupačnih područja.

Humanitarne aktivnosti IHH-a za Sirijce koji traže pomoć u Turskoj nadziru i sprovode 3 glavna

koordinacijska ureda u Kilisu, Reyhnaliju i Sanliurfaju, kao i razne profesionalne  organizacije iz više od 40 gradova Turske.

Područja podjele:

Projekat će biti implementiran u različitim sirijskim školama koje IHH pomaže, Hatay, Kilis, Adana, Šanlurfa, Mersin, Konya, Kıršehir i Batman,  provincije u Turskoj i Aleppo, Hama, Latakia i  Idlib provincije u Siriji.

Budžet projekta:

Jedan set školskog pribora košta 15 eura ili 31  KM ( uračunata provizija slanja).

Udruženje Solidarnost se pridružuje  pozivu   IHH organizacije u implementaciji projekta „ Školski pribor za djecu Sirije“, i poziva sve dobre ljude koji uistinu žele pomoći sirijski narod, djecu Sirije a ona su budućnost Sirije, da svojim donacijama pomognu školovanje što većeg broja sirijske djece.

Od našeg odaziva ovisi koliko će djece imati priliku da ima školski pribor i ide u školu.

Svoje novčane priloge za ovaj projekat možete uplatiti na naš žiro račun: TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055                                                         

DEVIZNI:

 SWIFT code :TZBBBA22      

IBAN: BA391860001653170151

Primalac:  udruženje Solidarnost.

Svrha : „ školski pribor “

Hvala vam na neprekidnoj podršci  ljudima u potrebi širom svijeta. Nadamo se da će naš trud njima koristiti najviše.

Suriye Yetim Çalışmaları

İyiliklerinizi Suriye'deki minik yetim yüreklere ulaştırabilmek için, hayati tehlikeleri göze alarak yollara düşüyoruz.

Posted by Ihh Insani Yardim Vakfi - Ihh Humanitarian Relief Foundation on Tuesday, October 6, 2015