IslamBosna.ba– Rivalske palestinske frakcije Hamas i Fatah postigli su dogovor na pregovorima u egipatskom glavnom gradu Kairu.

“Ismail Henijje je upravo objavio da je postignut dogovoru u četvrtak ujutro između pokreta Fatah i Hamas pod pokroviteljstvom Egipta”, kazao je Tahir en-Nunu, medijski savjetnik Henijje u saopćenju za medije objavljenom u četvrtak.

En-Nunu nije pružio dalje detalje dogovora.

Palestinski mediji su objavili da će dvije grupe održati konferenciju za medije kasnije tokom dana u Kairu kako bi objavili detalje dogovora.

Pregovori u Kairu počeli su u utorak, a cilj pregovora je prevazilaženje nesuglasica između Hamasa i Fataha. Kairo trenutno predvodi napore da se eliminišu podjele između Hamasa iz Pojasa Gazze i Fataha sa Zapadne obale.

Prošle sedmice, palestinski premijer Rami Hamdallah je održao svoj prvi sastanak kabineta u Gazzi nakon što je 2014. godine oformljena vlada jedinstva. Bio je to pozitivan uvod u mirovne pregovore koji se održavaju u Kairu.

Zapadna obala i Pojas Gazze su politički i administrativno podijeljeni od 2007. godine, nakon Hamasove pobjede na lokalnim izborima u Gazzi.