• Default
  • Title
  • Date
  • Random

Turska dobrotvorna organizacija  IHH,  do sada je obezbedila pomoć za 350,000 Rohingja  muslimana od početka krize u državi Rahine u Mjanmaru 25. avgusta.

Od 25. avgusta 603.000 Rohingya prešlo je iz zapadne države Rakhine u Mijanmar u Bangladešu, prema izvjeću  UN-a . Izbjeglice bježe iz vojne operacije u kojoj su snage bezbjednosti i budističke mafije ubijale  muškarce, žene i djecu, opljačkali kuće i spaljavali sela Rohingya.

Pomoć – uključuje hranu, čistu vodu, snabdevanje higijenom, šatore, posuđe i odjeću - distribuirana je  Rohingyama  koji su  u logorima kako u Mjanmaru, tako i u Bangladešu, rekao je Munevver Huseyin, koordinator za humanitarnu pomoć (IHH) za Južnu Aziju.

 IHH, jedna od vodećih turskih grupa za pomoć, šalje humanitarnu pomoć  širom svijeta, ratom razorena Sirija, glađu  pogođena Somalija,  Jemen, Mjanmar. "Poslali smo pomoć za kampove u Cox's Bazaaru, kampovima IRL i Sittwe [provincijskoj prestonici države Rakhine] u [Bangladešu] Maungdaw i Buthidaung [u zapadnom Mjanmaru] ", rekao je Husejin u saopštenju:"  IHH, neće ostaviti Rohingya sv  dok se kriza ne završi ", reko je on.  IHH je takođe osnovala tri zdravstvena centra - dva u Bangladešu i jedan u Mjanmaru, a otvorili su i 50 toaleta. Takođ je  izgradila privremena skloništa za 450 porodica od bambusa i otvorila 130 bunara  vode.

Ujedinjene nacije su optužile vlasti  Mjanmara da dozvolile svojim snagama bezbednosti da se uključe u etničko čišćenje protiv muslimana Rohingya . Rohingja, koju su UN opisali kao najugroženiji narod u  svijetu. UN je dokumentovao masovna sankcionisanja, ubistva - uključujući bebe i malu decu - brutalno premlaćivanje, i nestanke koje je počinio osoblje obezbeđenja. U izveštaju, istražitelji UN-a su rekli da su takva kršenja možda predstavljala zločine protiv čovječnosti.

(Izvor  - Murat Paksoy -AA)