Palestinski zatvorenik Israa Jaabis (32) osuđen je na 11 godina zatvora u ponedjeljak, 7. novembra, u izraelskom sudu u Jerusalimu.

Jaabis je stanovnik Jabal Mukabber u okupiranom istočnom Jerusalimu; ona je ozbiljno povređena 10. oktobra 2015, nakon što je izbio požar u njenom automobilu. Bila je na udaljenosti  500 metara od izraelskog vojnog kontrolnog punkta kada je gasni kanister za kuhanje zapalio na zadnjem sedištu svog automobila. Jaabis vazdušni jastuk je otišao na prednjem sedištu automobila. Izraelske okupacione snage su je optužile da  je pokušavala detonirati automobilsku bombu; jedan izraelski policajac je povređen kada je izbio požar automobila. Međutim, Jaabis je bila oštro zapaljena, naročito na licu i rukama. Osam prstiju bilo je amputirano kada je bila hospitalizovana. Ona i njena porodica su više puta izjavili da nosi gasni kanister kao dio njenog poteza; da bi sačuvala njenu rezidenciju u Jerusalimu, nedavno je iznajmila novi stan i već nekoliko dana imala namještaj u svom automobilu. Palestinski Jerusalimci, posebno oni sa članovima porodice na Zapadnoj obali, sistematski su usmereni na ukidanje njihovih ID-ova u Jerusalimu od strane izraelske okupacije. Džabis je prešlau zatvor HaHaron prije završetka njenog lijčenja. Zbog njenih ozbiljnih povreda i nedostatka podrške u zatvoru, ona se mora osloniti na druge  zatvorenike da joj pomogne u osnovnim zadacima. Ona ne dobija dodatni tretman uprkos velikim opekotinama i teškim povredama. Da bi optužili  Džabis za "pokušaj ubistva" , za vatru u sopstvenom automobilu, izraelski tužioci su upućivali na njene objave  na Facebook-u i društvenim mrežama koje izražavaju podršku palestinskom otporu i oslobađanju za Palestinu. Pored jedanaestogodišnje zatvorske kazne, Jaabisu je naloženo da plati novčanu kaznu od 20.000 NIS-a (oko 5000 USD). Jaabisova presuda dolazi zajedno sa nekoliko drugih dugih kazni koje su izraelski sudovi  bacali na teško ranjene Palestince, posebno djecu. 14-godišnji Ahmad Manasrah bio je jučer osuđen na 12 godina zatvora, dok su Munter Abu Mayala, 15 i Mohamed Taha, 16, osuđeni na po 11 godina. Ove prekomerne zatvorske kazne dolaze zajedno sa  pogubljenjima vatrenim oružjem  238 Palestinaca od strane profesionalnih snaga , uključujući 57 dece.

 Udata je je i majka osmogodišnje ćerke. Jaabis je među 64 Palestinske žene u zatvorima u Izraelu, uključujući 13 maloljetnih djevojčica. U ponedjeljak vojni sud Ofera produžio je pritvor Arwa Tamimi Sultana; pritvorena je deset dana nakon što je njen suprug Jad Sultan uhapšen. Jad je bio saslušan 17 dana. Palestinci su osudili Arva nastavljeno zatvaranje kao mehanizam kojim će Jad postati lažnim priznanjima.

Među palestinskim ženama u zatvoru izraelske okupacije spadaju Haifa Abu Sbeih, 37, iz al-Khalil. Smještena je u Damonskom zatvoru, ona je udata i majka šestero djece; njena djeca se nalaze u dobi od dvije godine do 18 godina. Zatvorena od 14. decembra 2015. godine, kada su okupacione snage napale svnjenu  porodičnu kuću, nekoliko mjeseci joj je bila uskraćena obiteljska posjeta. Abu Sbeih vodi privatnu osnovnu školu i član odbora Demokratskog centra u Ramali.

Još jedna majka koja je, poput Jaabisa, ozbiljno povrijeđena palestinski zatvorenik, također majka koja je odbila posjete s dvogodišnjom kćerkom Mayssam, je Helwa Hamamreh iz Husana, blizu Betlehema. Hamamreh je više puta ubijen dok je navodno obavio operaciju proklizavanja protiv čuvara izraelskog naselja Beitar Illit. Delovi njene jetre, pankreasa, slezine i creva uklonjeni su i ispitivani su tokom intenzivne nege. Više od 12 vojnih sudskih saslušanja održano je u Hamamrehovom slučaju, većina ih je nastavila; u predmetu Abu Sbeih, održano je deset saslušanja i slučaj nastavlja da krene napred.

Sad ako želite nešto da učinite, ovaj   veoma važan slučaj , širite  priču  svuda da bi se animirali mediji koji nemaju sluha z ovaj slučaj i  da se izvrši pritisak na političare da djeluju i na tzv. Organizacije za  "ljudskih prava" ako još uvek imaju neku istinu da bi dokazali da ljudska prava postoje!