Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

U Kini se vrši prisilno sakupljanje muslimana Ujgura i njihovo odvođenje u logore za političku indoktrinaciju. Prema nekim izvještajima, ti logori ili centri slični su zatvorima koji su postojali u Kini tokom represivne maoističke ere.

Udruženja za ljudska prava procjenjuju da se u logorima ili prihvatnim centrima za indoktrinaciju u pokrajini Xinjiang na zapadu Kine, nalazi više od 100 hiljada muslimana Ujgura. Desetine hiljada uhapšeno je samo u gradu Kashgaru. Važno je napomenuti da su ti zatvori ili centri ekstremno prljavi i zagušljivi, te da se muslimani Ujguri prisiljavaju da pjevaju pjesme u kojima se hvali kineska komunistička partija, a osuđuje vjersko uvjerenje muslimana Ujgura.

Magazin ”Newsweek” prenio je izjavu Petera Irwina, predstavnika Svjetskog kongresa Ujgura, čiji je centar u Njemačkoj, u kojoj je rekao: ””Vrlo smo zabrinuti i uznemireni zapanjujućim brojem ujguraca koji su zarobljeni u tim logorima. Svaka ujgurska porodica saznala je za nestanak jednog od svojih članova i njihovo odvođenje u centre za indoktrinaciju.”

”Ono što danas vidimo proizvod je najmanje dva desetljeća duge politike usmjerene na suzbijanje političkih i kulturnih prava Ujgura i obezbjeđivanje potrebne regulatorne infrastrukture za provođenje ovih ograničenja “, rekao je Irwin.

Organizacije za ljudska prava saopćile su kako je oko 11 miliona Ujgura desetljećima podvrgnuto specijalnom nadzoru i pritvaranju, kao i mnogim grubim kršenjima ljudskih prava.

Peter Irwin of World Uyghur Congress

UNPO asked Peter Irwin of the World Uyghur Congress for his thoughts on #youthactivism in the #Uyghur #diaspora. World Uyghur Congress co-organised our conference "Forbidden to Move, Forbidden to Pray: The Plight of the #Uyghurs in #China", hosted by Ilhan Kyuchyuk MEP (ALDE), at the European Parliament. To look back at the conference, watch our live streaming here: tinyurl.com/n3wfcsu Conference programme: tinyurl.com/kqldpjj

Posted by UNPO on 3. travnja 2017