• Default
  • Title
  • Date
  • Random

Komisija naziva tretman prema bivšem predsjedniku Egipta 'okrutnim, nehumanim i ponižavajućim' i kaže da se Sisi može smatrati odgovornim za mučenje.

Komisija britanskih parlamentaraca i međunarodnih advokata je doznala da se Mohamed Mursi drži u samici 23 sata dnevno, spava na podu i da mu je bilo dozvoljeno da vidi svoju porodicu jednom u protekle tri godine.

Bivši predsjednik Egipta može umrijeti prerano zbog neadekvatnog medicinskog tretmana i prema tvrdnjama komisije, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi se može smatrati odgovornim za njegov tretman prema međunarodnom zakonu.

''Smatramo da bi uslovi dr. Mursijeva pritvora bili od dugotrajnog interesa čitavom lancu zapovjedništva, te da bi sadašnji predsjednik mogao, u principu, biti odgovoran za zločin mučenja,''oni kažu.

Komisija, vođena članom parlamenta Crispin-om Blunt-om, je objavila svoje zaključke u srijedu nakon što je unajmljena od strane Mursijeve porodice – putem advokatske firme 'ITN Solicitors' sa sjedištem u Londonu – da istraži uslove u kojima je šezdeset sedmogodišnjak držan.

Komisija je početkom ovog mjeseca zatražila da posjeti Mursija u zatvoru Tora i da lično procijeni njegovu situaciju, ali vlada Egipta nije odgovorila na njihov zahtjev.

''Zaključuli smo da vlada Egipta ne želi samostalno nadziranje dr. Morsijeva pritvora,''navodi izvještaj.

Bivši čuvar u strogo čuvanom zatvoru, nazvan Škorpija, je rekao 2012. godine da je kompleks dizajniran tako da ''oni koji jednom uđu ne iziđu više, osim mrtvi''.

''Očekujući da Sasi bude ponovo izabran za predsjednika ove sedmice, Blunt je rekao da postoji šansa, ali malo vjerovatno, da će predsjednik izliječiti podjelu u Egiptu tako što će navesti uslove zatvora Morsija i ostalih.

''Ako vlasti Egipta žele izbjeći neosporive teškoće zbog njegove smrti u pritvoru i to bi se pokazalo kao ozbiljan slučaj nemarnosti, onda je to prilika za njih,''rekao je.

'Okrutno, nehumano i ponižavajuće'

Na osnovu izjava Mursijeve porodice i ostalih obavještenih o njegovom stanju, komisija je nazvala njegov tretman ''okrutnim, nehumanim i ponižavajućim'' i rekla da može zadovoljiti kriterije u skladu sa egipatskim i međunarodnim zakonom.

Prema izvještaju bez hitne medicinske intervencije, šteta po njegovom zdravlju ''može biti trajna i eventualno prouzrokovati smrt''.

''Posljedica ove neadekvatne njege će vjerovatno dovesti do brzog pogoršanja njegovog stanja, koje će vjerovatno dovesti do prerane smrti.''

Prema komisiji Mursi dobiva samo konzerviranu hranu, koja je ponekad pokvarena, i trenutno boluje od oštećenja jetre i funkcije bubrega kao rezultat neuhranjenosti.

Mursi također boluje od stanja koja su povezana sa njegovim dijabetesom i visokim krvnim pritiskom, i izvještaji navode da se njegovo zdravlje pogoršalo od njegovog zatvaranja.

Bolovao je od dijabetičarske kome i gubi vid na lijevom oku zbog nedostatka inzulina, povreda na vratu i kičmi kao rezultat spavanja na podu, čireva na vilici i konjuktivitisa, navodi izvještaj.

Njegov sin, Abdullah Mursi, je rekao komisiji da je doktor pregledao njegovog oca prije šest mjeseci, ali da je samo imao stetoskop i monitor krvnog pritiska. Dalje pretrage i tretmani nisu bili preporučeni.

''Doktor u zatvoru je opšti praktičar postavljen od strane države,'' Abdullah Mursi je rekao komisiji. ''Mom ocu je potrebna procjena radiologa, krvne pretrage, psihijatar i oftamolog.''

Njegova porodica je izrazila strah da uskraćivanje tretmana može biti namjerno.

Tayyab Ali, partner advokatske firme ITN Solicitors, je rekao da će izvještaj vjerovatno biti poslan UN-u, Evropskoj Uniji i Afričkoj Uniji da se pridruže sve većem broju dokaza o tome šta se dešava u zatvoru Škorpija.

''Različite kriminalne radnje koje su se odvile u Egiptu će jednom morati biti naslovljene na nekom forumu,''Ali je rekao.

Ali je dodao da se komisija ponudila da napiše drugi izvještaj ako im vlasti Egipta odobre pristup Mursiju.

Prvi demokratski izabrani predsjednik države i član ilegalnog muslimanskog bratstva Morsi je držan u zatvoru od vojnog udara u julu 2013.

Od tada, osuđen je na smrt vješanjem i ukupno 48 godina zatvora zbog različitih optužbi, uključujući ubijanje protestanata, vrijeđanje pravosuđa i suradnje sa Hamasom i Hezbollahom.

Njegove smrtne kazne su poništene, ali žalbe koje ih mogu ponovno uvesti su u tijeku.

Egipatska ambasada u Londonu je kontaktirana da da komentar.