Nova Flotilla slobode  2018 – PRAVO NA PRAVEDNU BUDUĆNOST PALESTINE

Djeca i maloljetnici, koji sačinjavaju više od polovine stanovništva Gaze koje iznosi 2 miliona, su žrtve trenutne blokade, koja im je uskratila djetinjstvo; pravo na sigurnost, obrazovanje i zdravlje; i planove za pravednom budućnošću.

2018. godina obilježava 70. godišnjicu Nakbe (Nesreća ili Katastrofa) – prinudno raseljavenje palestinskog stanovništva sa svoje teritorije na kojoj je kasnije formirana država Izrael. Blokada Gaze i nepovoljni uslovi za život žena, djece i muškaraca nisu prirodne katastrofe: moraju biti shvaćene iz svog političkog konteksta. Međunarodna zajednica je odgovorna za situaciju s izbjeglicama; za vojnu okupaciju Zapadne obale, pojasa Gaze, Golanske visoravni i Istočnog Jeruzalema koja je trajala pola stoljeća; za znatno kršenje prava palestinskog naroda, počinjenih od strane države Izrael.

Tako da ove godine ponovo plovimo da prigovorimo blokadi i zahtjevamo kraj sudjelovanju naše vlade u ratnim zločinima Izraela i kršenju ljudskih prava. Koalicijska flota slobode je ove godine nazvana Al Awda (Povratak) da naglasi važnost dugogodišnjim zahtjevanjem prava da se vrate teritoriji sa koje su istjerani.

Pogoršavajuća situacija u Gazi

Izrael je nastavio sa nehumanom i destruktivnom blokadom Gaze više od decenije. 2015. godine Ujedinjene nacije su predvidjele da će Gaza postati nepodobna za život do 2020. godine zbog izraelske blokade.

Od tada, situacija se samo pogoršala. Od 30. marta 2018, kada su Palestinci u Gazi započeli Marš Velikog Povratka, Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja izjavljuje da se zdravstvene ustanove u Gazi, koje su preopterećene zbog dugotrajne nestašice za medicinskim potrepštinama, strujom i gorivom;  muče nositi s velikim brojem žrtava i da je preko 20,000 ljudi istjerano iz svojih domova.

Još jedan UN-ov izvještaj naglašava situaciju sektora ribarstva i drugih zabrinutosti. U kontekstu visoke nezaposlenosti i nesigurnosti s hranom, sektor ribarstva je jedan od nekoliko preostalih izvora zaposlenja u Gazi i važan izvor proteina i drugih hranjivih tvari.

U našem projektu 'Solidarnost sa ribarima Gaze' iz 2017. godine fokusirali smo se na prikazivanju konstantnih napada na ribare i stvaranju poveznica između međunarodnih ribarskih zajednica i ribara iz Gaze.

Koalicijska Flota Slobode

Međunarodna Koalicijska flota slobode je masovni pokret solidarnosti sačinjen od kampanja i inicijativa iz čitavog svijeta koji rade zajedno na okončanju opsade Gaze. U projektu 'Pravedna budućnost Palestine' naši partneri su:

  1. kanadski brod do Gaze,
  2. italijanska flota slobode za Gazu,
  3. MyCARE Malazija,
  4. Kia Ora Gaza (Novi Zeland),
  5. Norveški brod za Gazu,
  6. IHH – Turska,
  7. Aliansa solidarnost sa Palestinom( Sjeverna Afrika)
  8. Rumbo Gaza( Španija)
  9. Brod SAD-a do Gaze,
  10. Međunarodna komisija za okončanje opsade Gaze,
  11. australijska flota slobode za Gazu,
  12. ''Nacionalni skup za Palestinu'' i
  13. ''Platforma NGO-a za Palestinu'' (Francuska).

In Just Future for Palestine our partners are: Canadian Boat to Gaza, Freedom Flotilla Italia, MyCARE Malaysia, Kia Ora Gaza [New Zealand / Aotearoa], Ship to Gaza Norway, IHH [Turkey], Palestine Solidarity Alliance [South Africa], Rumbo a Gaza [Spain], Ship to Gaza Sweden, US Boat to Gaza, the International Committee for Breaking the Siege of Gaza and Gaza Freedom Flotilla Australia and “National Collective for Palestine” and “Platform of NGOs for Palestine” [France]. Learn more about the Freedom Flotilla Coalition here, follow us on Facebook, on Twitter and on Instagram. Many of your questions about this year’s mission may be answered here.