Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Iz Gaze pomoć Somaliji!

Arapski ljekarski sindikat (AMU) iz Gaze pokrenuo je kampanju za prikupljanje  sredstava za pomoć gladom pogođenoj Somaliji koja proživljava najgoru sušu u posljednjih šezdeset godina.

"Kampanja je usmjerena na prikazivanje fizičke povezanosti između opkoljene Gaze i Somalije, te da Palestinci imaju sposobnost da podrže i stanu uz Somalijce", izjavio je Abdurrahman el-Haddad, koordinator AMU-ovog odbora hitne slučajeve.

On je dodao da uprkos iskušenju koje Gazanji imaju oni još uvijek osjećaju 'bol muslimana' u cijelom svijetu, naročito u Somaliji, gdje se odvija tragedija.

AMU je već poslao delegaciju i nekoliko konvoja pomoći u Somaliju, izjavio je Haddad, dodajući da su oni koji su iz prve ruke vidjeli šta se tamo dešava opisali sitauaciju kao katastrofu puno veću nego što se može opisati, gdje se 11 miliona Somalijaca nalazi pod rizikom smrti, i gdje je već četiri miliona osjetilo glad.

On je istakao da će se kampanja pod nazivom 'Iz Gaze zajedno da bi spasili djecu Somalije" nastaviti tokom ramazana.

Svi prilozi su novčani i bit će prebačeni u kancelariju AMU-a u Egiptu, gdje će se obaviti kupovina hrana i lijekova a zatim proslijediti žrtvama u Somaliji. Haddad je istakako da samo 10 dolara može spasiti život jedne osobe.

Prema izvještajima na svakih 100 sekundi umre jedno dijete iz Somalije. Svakodnevno u Somaliji umre više djece od gladi nego što je ukupan broj ubijenih u Pojasu Gaze od strane Izraela u posljednje dvije godine.

"...i hranu su davali mada su i sami u potrebi bili - siromahu, siročetu i sužnju. Mi vas samo za Allahovu ljubav hranimo, od vas ni priznanja i zahvalnosti ne tražimo. Mi se Gospodara našeg bojimo, onoga Dana kada će lica smrknuta i namrgođena biti." ( Kur'an, sura El-Insaan)

(IslamBosna.ba)