Potrebno 300 eura mjesečno,  za sve troškove - školovanje i porodicu

Umjesto da ide u u školu on kuha i poslužuje svoje vršnjake u sirotištu.

Tokom posjete sirotištu IHH Humanitarian Relief Foundation organizacije u Nepalu, primjetila sam jednog dječaka koji dolazi do pumpe za vodu, pere povrće, meso. Prvo sam pomislila da je to jedan od štićenika sirotišta., koji pomaže samo taj dan. Drugi dan na pikniku, opet ga vidim kako pomaže malom sitnom čovjeku, kuharu oko pripreme ručka za sve nas. Dok su sva druga djeca uživala u igri i aktivnostima koje smo im pripremili u parku ovaj dječak je radio posao odraslih. Kao da je normalno da on bude sluga drugoj djeci, da se ne igra, da ne trči sa ovom djecom, kao da je normalno da ne ide u školu. Za sve duge prisutne to je bilo tako.

Pitala sam se, kako li se osjeća dok vidi svoje vršnjake u igri, u školi - dok on za njih priprema hranu, servira im, čisti iza njih. Tražila sam razgovor sa njim i daidžom koji je kuhar. Bio je jako ozbiljan, bez osmjeha na licu. Sramežljiv je i teško je bilo razgovor obavit sa njim. Dugo nije ništa odgovarao, sve bi daidža rekao. A kad bi trebao reći pogledao bi u daidžu. Na kraju smo obavili i razgovor sa ocem dječaka, da bi znali što je sve istina.

Saznajemo da ga je daidža, uzeo sebi i da mu od svoje plate da, 10 eura mjesečno, zbog pomaganja u pripremi hrane. Spava kod njega, nije sa roditeljima. Da bi želio ići u školu ali nema sredstava za školu i izdržavanje porodice. Obećali smo mu pomoći.

Evo prilike za sve nas. Vratimo ga u školske klupe. Pomozimo da bude uz dječake a ne da ih služi.

Otac mu je jako star, radi pri jednoj školi kao pomoćnik oko održavanja škole za minimalnu naknadu. Muhammed ima 13 godina. Pored oca i majke, ima još jednog brata i 3 sestre.

Ukoliko neko želi preuzeti brigu o dječaku neka nam se javi. Ukoliko možete uplatiti mjesečni iznos to vršite na naš žiro račun . Za sve druge  shodno mogućnostima možete uplatiti na naš žiro račun. Cilj nam je prikupiti sredstva za godinu dana – 3.600 eura

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d.

UPLATE U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

INO UPLATE : SWIFT code :TZBBBA22 IBAN: BA391860001653170151

/ BIC;: TZBBBA22XXX.

Primalac: udruženje Solidarnost.

Svrha : DONACIJA ZA dječak Muhammed

Adresa banke : Harmanski sokak bb

Adresa Udruženja: Jablanska 24 , 77 000 Bihać

djecaknepal1