Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Svako deseto dijete u Afganistanu umre prije svog petog rođendana

Svako deseto dijete u Afganistanu umre prije svog petog rođendana, saopštilo je afganistansko Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se navodi da je istraživanjem o smrtnosti otkriveno da se najveća stopa smrtnih slučajeva dešava u siromašnijim porodicama u ruralnim oblastima.

Skoro polovina smrtnih slučajeva djece ispod pet godina izazvana je upalom respiratornih organa, infekcijama ili parazitnim oboljenjima.

Skoro četvrtina ljudi koji žive u gradu i polovina onih u ruralnim oblastima nemaju pristup pitkoj vodi.

Prema podacima koje je nedavno objavio UNICEF, Afganistan je na drugom mjestu na svijetu po stopi smrtnosti među djecom mlađom od pet godina.

Prosječan životni vijek Afganistanaca je 62 godine, ali skoro polovina stanovnika te zemlje mlađa je od 15 godina.

Uzrok smrti muškaraca su povrede u 20 posto slučajeva, s tim što je taj procenat 50 posto kod muškaraca dobi od 15 do 59 godina.

Vršilac dužnosti afganistanskog ministra zdravlja Suraja Dalil rekla je da je isti broj povrijeđenih u nesrećama i povrjeđenih u ratu i nasilju.

Kod žena najčešći uzrok smrti su infekcije.

Prije tri godine, Svjetska zdravstvena organizacija je u svom istraživanju navela da je broj žena umrlih pri porođaju u Afganistanu najveći na svijetu. Međutim, u novom istraživanju ističe se da se stanje u toj oblasti bitno popravilo.

U novom istraživanju objavljeno je da se na 100.000 porođaja desi 327 smrtnih slučajeva, dok je 2008. broj umrlih na 100.000 porođaja iznosio 1.400.

(Srna/MOJportal)