Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Povodom filma koji vrijeđa Poslanika: Autor obični prevarant; Učenjaci pozivaju na prekid napada

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS), čiji je predsjednik Jusuf el-Kardawi, povodom napada na amasadu SAD-a u Libiji, objavila je saopštenje kojim poziva cijeli islamski svijet na solidarnost. U saopštenju piše da je film koji sadrži uvrede na račun Božijeg Poslanika Muhammeda provokativnog karaktera, te se poziva na prekid napada na ambasadu SAD-a u Libiji."Reakcije na uvrede Božijeg Poslanika su očekivane. To je u isto vrijeme i vjerska dužnost. Braniti ugled Božijeg Poslanika je islamska dužnost. Ipak, dužnost muslimana jeste da postupaju prema pravilima islamskog prava i prakse Poslanika Muhammeda. Braneći Ga, ne dozvolimo da kršimo i Njega i Njegove naredbe", piše u saopštenju Svjetske unije islamskih učenjaka, koja broji više stotina svjetskih islamskih alima.

U saopštenju također piše da muslimani moraju biti stprljivi i pokušati pobijediti bijes.

"Uvrede prema vrijednostima imaju cilj samo izazvati nered. Reagovati bijesom na ovakve uvrede znači samo udovoljiti provokatorima. Prema islamskom ponašanju treba održati riječ na dato obećanje. Zabranjeno je napadati ambasadore, trgovce ili bilo koga drugog ko je zakonito ušao u zemlju. Isto je zabranio i Božiji Poslanik", rečeno je saopštenju.

AUTOR FILMA OBIČNI PREVARANT

Američka policija identificirala je čovjeka koji je snimio film "Nevinost muslimana" koji je u islamskom svijetu izazvao velike proteste. On je Nakoula Basseley Nakoula, javlja agencija AP. Nakoula je tvrdio kako je bio samo saučesnik u snimanju filma, ali ne i to da je režiser istog. Iako su svjetski mediji prije prethodno objavili ime Sama Bacilea kao čovjeka koji stoji iza filma "Nevinost muslimana", telefonskim prisluškivanjem američka polcija je došla do Nakoule. Nakoula je bivši prevarant, piše portal huffingtonpost.com, koji je osuđivan za razne bankovne prevare zbog kojih je u zatvoru proveo 21 mjesec i morao platiti kaznu u iznosu od 90.000 dolara. Nakoula sebe opisuje kao Kopta, odnosno egipaskog kršćana što je u suprotnosti sa onim prijašnjim tvrdnjama kako iza filma stoji Jevrej.

Muslimani su u filmu prikazani kao nemoralni i nasilni, a ruglu je izvrgnut i poslanik Muhamed, a među temama su bili i homoseksualnost i pedofilija. Protesti protiv filma su održani i u Maroku, Egiptu, Sudanu i Tunisu, gdje su demonstranti spalili američku zastavu. Glumci u filmu su izjavili kako ih je osoba koja se predstavljala imenom Sama Bacilea prevarila i da nisu znali da film u negativnom kontekstu prikazuje poslanika Muhammeda i islam. Originalni naziv filma, tvrde glumci, bio je "Pustinjski borci". (KLIX.BA)