Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Mijanmar: novi val nasilja protiv Muslimana, spaljeno stotine domova

Skupine budističkih ekstremista u Mijanmaru napale su najmanje dvije džamije i spalile stotine muslimanskih kuća. Informacije govore kako je najmanje jedna osoba ubijena, ranjeno je desetak.

Napadi su se dogodili jučer popodne na prostoru provincije Okkan, oko 110 kilometara sjeverno od bivšeg glavnog grada Yangon. Muslimanske obitelji pobjegle su u okolne šume dok su ekstremisti palili njihove domove.

Prema riječima svjedoka, oko 400 budističkih ekstremista napalo je Okkan. Interventna policija, kao i u prethodnim napadima, na scenu je stigla tek kasnije. Tri okolna sela najteže su pogođena. Posljednje informacije govore kako je najmanje 60 domova spaljeno u svakom selu.

Podsjetimo, jedan od najvećih napada do sada protiv etničke muslimanske manjine u Mijanmaru desio se krajem ožujka ove godine (vidi: Izvanredno stanje u Mijanmaru: u centralnom gradu Meiktila spaljene cijele gradske četvrti, pokolj Muslimana od strane Budista, na ulice stigla vojska, svjedoci govore kako se odvija masakr).

U dominantno budističkom Mijanmaru već mjesecima traje progon Muslimana, naročito Rohingyia Muslimana. The New York Times prenosi kako ni "najliberalniji politički elementi" u zemlji nemaju sluha za ove ljude. Oko 800,000 do milijun ih živi u Mijanmaru i nekoliko stotina tisuća u susjednom Bangladešu. Prema izvještaju UN-a, Rohingya muslimani su jedna od "najprogonjenijih skupina na svijetu".

"Pobrinuti ćemo se za naše etničke stanovnike, ali ne i za Rohingya koji su ilegalno ušli u našu zemlju, oni nisu naše etničke pripadnosti. Poslati ćemo ih sve u drugu zemlju ukoliko ih netko bude želio primiti. Ovo je naše rješenje za taj problem", rekao je prošle godine mijanmarski predsjednik Sein na sastanku s visokim UN povjerenikom za izbjeglice, Antoniom Guterresom, prenosi NY Daily News.