Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

EVO ŠTA DONOSI EU: Voda će se MORATI kupovati kod privatnika, u zatvor zbog domaćeg sjemena!?

Mediji su se opširno raspisali o mjerama koje za svoje članice, među kojima će uskoro biti i Hrvatska, a žele to postati i ostale države u regiji, donosi Europska unija.

Podsjetimo, nedavno je Europska komisija predložila “smjernice za dodjeljivanje koncesija uslužnih djelatnosti” općinama gdje se lokalna uprava zapravo tjera na “otvaranje tržišta” – drugim riječima, na privatizaciju. A to znači i na privatizaciju gradskih vodovoda. Drugim riječima, voda će se morati kupovati kod privatnika – a znamo na šta bi to moglo izaći…

Ovih dana dolazi vijest da će Europska komisija 6. maja poslati Europskom parlamentu i jednu novu “zanimljivu” uredbu, po kojoj će korištenje starih i rijetkih sorti biti kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu!

Tom uredbom će poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisati obavezno korištenje standardizovanog i unifikovanog sjemenja, pri čemu će korištenje starih, rijetkih i autohtonih sorti biti kažnjivo, čak i onda kada se sije ili sadi u privatnom vrtu!

Trenutno tri najveće korporacije – Monsanto, DuPont i Syngenta – kontrolišu 53 posto svjetskog tržišta sjemenja.

Međutim, kod takvih kompanija tržište sjemenja samo je sredstvo. Naime, riječ je o velikim proizvođačima herbicida, dakle hemijskim kompanijama, a tek onda i o proizvođačima sjemenja, koje uz svoje sjeme poljoprivrednicima, povrtlarima i voćarima nude herbicide i hemikalije bez kojih te sorte nije moguće uzgojiti.

Ni Sjedinjene Američke Države ne zaostaju. Američki predsjednik Barack Obama nedavno je potpisao zakon kojeg su odmah prozvali “zakonom o zaštiti Monsanta”.

Oni koji ne budu postupali po uredbi biće strogo kažnjeni, a oni koji budu poželjeli da registruju vlastito sjeme suočit će se sa nepremostivim birokratskim preprekama.