Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

AMERIČKI VOJNICI SILUJU IRAČKE ŽENE I MLADE DJEVOJKE

Prije nekoliko godina, 4 američka vojnika iz 101. zračne divizije su silovali 14- godišnju iračku djevojčicu. Nakon toga su ubili nju i njenu porodicu, uključujući i dijete staro 5 godina. Još jedan vojnik je učestvovao u zataškavanju cijelog događaja. Jedan od vojnika je proglašen krivim za ubojstvo 7. maja 2009. godine u okružnom američkom sudu Paducah te sada čeka na izvršenje kazne. Dokument ''Vodič kroz javne afere'' koji je procurio u javnost, stavlja 101. zračnu diviziju u ''pasivan položaj'' pri tome skrivajući mnoge informacije. Skriva i činjenicu da su obe žrtve ovog slučaja bila djeca, a 14-godišnju silovanu djevojčicu opisuje kao ''mladu ženu'' ! Odjel za krivične istrage Vojske SAD -a je otpočeo istragu tek tri i po mjeseca nakog dogođenog zločina.

Ovo nisu jedine razjarene slike iz Iraka koje prikazuju kako američki vojnici siluju iračke žene i djevojčice. CBS vijesti su objavile slike koje prikazju gnusno sexualno zlostavljanje i mučenje iračkih ratnih zatočenica u zloglasnom zatvoru Abu Ghraib. Novinar Cienfuegos navodi : '' Navodno je suspendirana američka zapovjednica zatvora u kojem su se desila najgora zlostavljanja, generalka Janis Karpinski odbila da bude uhićena, pogotovo iz razloga što su i drugi prošli nekažnjeno za iste zločine, te je još sugerirala da su i CIA, vojne obavještajne službe i privatni poduzetnici iz američke vlade upleteni u mučenja iračkih ratnih zatočenika i silovanja iračkih zatočenica. Generalka Karpinski je navela kako CIA i vojne obavještajne službe primjenjuju visoki pritisak prilikom ispitivanja. Mjesec dana prije navodnih mučenja i sexualnih zlostavljanja, tim sastavljen od pripadnika CIA-e, Vojne obavještajne službe i privatnih savjetnika SAD vlade,došao je u Abu Ghraib. Glavni i specifični cilj njihove posjete je bio da se na ispitanicima primjene nove tehnike za dobijanje informacija. Jedna od ovih slika prikazuje kako američki vojnik siluje iračku zatvorenicu, ali postoje i druge slike na kojima američki vojnik siluje muškog zatvorenika. Ostale slike navodno prikazuju i silovanja sa raznim objektima kao što su pendrek, žica ili cijev. Jedna slika prikazuje da su vojnici prislino uklonili ženi odjeću da bi joj otkrili grudi. Ovi detalji došli su iz sadržaja izvješća generala Antonia Taguba, bivšeg vojnog časnika koji je vodio istragu u ovom ozloglašenom zatvoru Abu Ghraib u Iraku. Navodi o silovanju i mučenju su bili uključeni u njegovom izvješću iz 2004. godine ali nije bila poznata činjenica da u izvješću postoje i fotografije, što je geneal kasnije potvrdio u jednom intervju razgovoru 2009. godine za Daily Telegraph . Londonski list dodatno navodi da grafička priroda nekih od slika može objasniti zašto je predsjednik SAD-a Barack Obama blokirao objavu oko 2000 fotografija zatvorenika u Iraku i Afganistanu, iako je ranije obećao njihovo objavljivanje ! General Taguba, koji se povukao u mirovinu 2007. godine, rekao je da podržava takvu odluku predsjednika rekavši : "Ove slike prikazuju mučenje, zlostavljanje, silovanje i svaki vid nepristojnosti. Čak je i svaki opis tih slika dovoljno grozan, uzmite me za riječ'' U aprilu je Obamina administracija rekla kako će slike biti objavljene i da će biti besmisleno se žaliti protiv sudske presude u korist američke građanske slobode. Međutim nakon lobiranja određenih visokih vojnih ličnosti, Obama je promjenio svoje mišljenje rekavši da bi objavljivanjem slika ugrozio sigurnost američkih vojnika. U maju je još rekao:'' Vjerujem kako bi najveća posljedica objavljivanja ovih slika bila rasplamsavanje anti-američkog javnog mnijenja i stavljanje naših trupa u veliku opasnost. U aprilu 2004.godine nove slike iz povjerljivog izvora su poslane interner stranici La Voz de Aztlan.

Slike prikazuju šokantna silovanja dvije iračke žene od strane osoblja američke obavještajne službe i plaćenika u vojnim uniformama. Novinar Cienfuegos je napisao 2004. godine :'' Sada je poznato, da je stotine ovih slika kružilo među američkim vojnicima u Iraku , te su ih razmjenivali kao da se radi o bejzbol sličicama ! '' Tri priložene slike donosi azijski Tribune, slike koje su pokrenule kritike o tome kako američke trupe koriste silovanje kao ratno oružje. Preuzeto sa stranice http://www.zurmat.com/2013/06/10/rape-of-iraqi-women-by-us-forces-as-weapon-of-war-photos-and-data-emerge/