Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Kiselina u lice kao metod kazne u mnigim zemljama svijeta

Muškarci bacaju  kiselinu na nas s namjerom da ozlijede ili izobliče naše lice, razbiju  naše noseve, rastope  naše oči, i hodaju i dalje  kao sretni ljudi.

Napad kiselinom  je čestapojava   u Pakistanu, Bangladešu, Indiji, Afganistanu, Nepalu, Kambodži, i nekoliko drugih zemalja. Muškarci baciju kiselinu na nas, jer  su ljuti na nas zbog prekida odnosa odnosa, protivljenja seksualnom uznemiravanju, protivljenja seksualnom iskorištavanje, odbijanja  prijedloga braka, visine  za miraz, ukoliko idemo u školu, usljed  ne nošenja islamskih velova, jer  se ne ponašamo  dobro po njihovom kriteriju,  jer smo previše glasne prilikom govora ili se previše glasno smijemo.

Indija

Bila je 18- godišna  studentica. Tri njena  susjeda su  je seksualno maltretirali više od dvije godine, a zatim je  jedan od njih bacio kiselinu na nju. Koža joj se sva istipila  na lubanji, licu, vratu, prsima i leđima. Nakon devet godina tog napada Sonali Mukherjee je sada slijepa na oba oka i djelomično gluha. Njezin otac proveo milijune rupija za njezino liječenje. Sada nemaju više novca. Napadači su pušten uz jamčevinu  jamčevinu od Visokog suda, i dalje prijete da će je ubiti. Ona sada traži od vlade da joj pomogne ili joj dopuste da živi.


Kambodža

Lice Sokreun Mean, je izobličeno napadom kisieline i sad je potpuno slijepa.

Carsten Stormer, njemački novinar i fotograf rekao,

"Napadima kiselinom lišavaju takve žene mnogih prava.Porodica više ne postoji . Muževi ostavljaju takve žene. Djeca su odvojena od svojih roditelja. Radna mjesta nestaju preko noći, od  profesionalca pretvaraju se u  u prosjake. Mnoge žrtve ne mogu dobiti sredstva za pomoć od države , sve je  na teret obiteljima. Svi nose žig. Za dolar će vam kupiti litru kiseline na svakom uglu ulice. Počinitelji se rijetko kažnjavaju.

Pakistan
Fakhra Younus je napao njezin suprug Bilal Khar, ex-MPA Punjab Skupštine i sin pakistanske političarka Ghulam Mustafa Khar. On je bacio kiselinu u lice nakon što su se razdvojili. Tehmina Durrani, autor knjige  'Moj feudalni gospodar',   majka Bilal Khar pokušala  pomoći Fakhra. Ona je poslala u Italiju na liječenje. Nakon što  39-  operacija , Fakhra je  počinila samoubojstvo.


Još priča :
Prije deset godina Shahnaz Bibi je spaljena kiselinom strane rođaka zbog obiteljskog spora. Ona nikada nije doživjela plastične kirurgiju.

Najaf Sultani je sada 16. Kad je imala Najaf je spalio njezin otac dok je spavala. Njezin otac ne želi imati još jednu djevojčicu  u obitelji. Najaf je oslijepila.

Shameem Akhter (20) je oteta i silovana o od grupe muškaraca koji su potom bacili  kiselinu na nju  prije 3 godine.

Kanwal Kayum, sada 26,  spaljena je  kiselinom godinu dana akon što je odbila udati se za jednog čovjeka.

Bashiran Bibi je spaljena  u  suprugovoj  kući  tek nakon udaje.

Nasreen Sharif je lijepa djevojka. Kad joj je bilo 14, njezina rođakinja izlila je  bocu sumporne kiseline u lice. Uradila je to iz ljubomore što su mladići žvidali   za njom dok je kad je prelazila  ulicu. Koža joj se istopila, kosa joj je izgorjela. Ona je sada slijepa,  nema uši, a  nema  ni osjećaj za miris.


Među ostalima, tu je Shaziya Abdulsattar, osamgodina stara djevojčica.. Shaziyi je otac bacio kiselinu na nju i njezinu majku Azim   prošle godine nakon što je majka odbila prodati dvojčicu     čovjeka u Dubaiju koji bi je koristio kao jahača u deva  utrkama.

Bangladeš

Neela je  bila prisiljena udati se  kad joj je bilo 12 godina. Njezin suprug bacio je  kiselinu na njezino  lice  kad joj je bilo 14. Bio je ljut na Neela jer  njezina obitelj nije  bila u stanju dati  mu miraz koji je tražio.

Nepal

Akriti Rai, 22, je bio napadnut od strane supruga, Nepalski vojnik.

Iran

Ameneh Bahrami odbio ponudu vlasništvo odnos s Majid Movahedi, kolega student na Sveučilištu u Teheranu. Potom je bacio bocu kiseline u lice.

Zambija

Čovjek je bacio kiselinu na 13-godišnju djevojčicu  iz osvte. Medicinska sestra rekla: Najgora  je muka, dok je u bolnici, dok  se koža ljušti . Nismo  znali da se jezik kože također  ljušti. Mlada djevojka je gurala nešto u usta. Otvorila sam usta da vidim i utvrdili da je gotovo cijeli otišao. Morali  smo  ga izvaditi i samo mali dio ostaviti.


Dušične kiseline, sumporne kiseline, solne kiseline su danas oružje izbora za kriminalce koji mrze žene. Te kiseline je  lako kupiti, lako sakriti, lako nositi, i lako baciti. Osobe koja  su svjedoci brojnih napada kiseline, rekle su , "u manje od minute kosti pod kožom može početi biti izložene djelovanju kiseline. Ako ima dovoljno kiseline, kosti mogu  postati meka masa non-prepoznatljivim mliječi. Unutarnji organi mogu se  otopiti. Prste, nos i uši može rastopiti poput čokolade na vrućem  danu. '

Etiopija

Dvadeset i jednu godinu staroj Kamilat Mehdi se život zauvijek promijenio kada je provalnik bacio sumpornu kiselinu u lice. Ismail, Kamilat brat je rekao: "Čovjek koji ju je napao ju je uhodio za nekoliko godina.Ona je to krula od obitelji, iz straha da će se nešto dogoditi s njima. On je prijetio da će koristiti pištolj na njih.  Na kraju nje to bio pištolj već boca kiseline koja je u potpunosti promjeila u sekundi njen život.


UK

Njezin ljubavnik je to učinio. Richard Remes bacio sumpornu kiselinu na Patricia Lefranc. Njezin nos i kapci su se istopili, ona je izgubila iz vid na jedno oko i sluh na jedno uho, ona je također izgubila prst. Bila je blizu smrti, pošto je korozivna tvar gotovo spalila  njeno srce . Ono što je njezin zločin jeste da je prekinula vezu sa oženjenim čovjekom  što je bio njen ljubavnik.