Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Potvrđena je smrt 40 Rohyngia nakon nereda u Mijanmaru

Održani su protesti u UK protiv nasilja i proizvoljnjih uhićenja Rohingy muškaraca i dječaka.

London

Assed Baig

Kako doznajemo od grupe za zaštitu ljudskih prava Fortify Rights, vjeruje se da je najmanje 40 muslimana ubijeno u neredima prošle sedmice. Grupa je izjavila da su hiljade Rohingy muslimana prisilno raseljene i upozorene da bi broj mrtvih mogao biti još veći, ali bilo je teško dobiti bilo kakve informacije radi vladinih ograničenja. Prema bliskim izvorima saznajemo da Rakhine vlasti uhićuju sve Rohingye muškarce starije od 10 godina, što je potvrđeno i od strane Fortify Rights grupe. Prateći prošlosedmične nerede, izdat je usmeni nalog interventnoj policiji za neselektivno uhićenje svih Rohingy muškaraca, uključujući i djecu u dobi od 10 godina., u okolnim areama sela Du Char Yar Tan. „Ova proizvoljna pritvaranja proširila su opseg kršenja ljudskih prava u pojedinim areama i trebaju biti što prije privedena kraju.”-izjavio je Matthew Smith, izvršni direktor u Fortify Rights-u. Ova vijest je isplivala u širu javnost nakon demonstracija održanih van Mijanmara, u UK,  ispred Burmanskog veleposlanstva i Ministarstva vanjskih poslova UK-a. (FCO). Preko 30 demonstratora okupljeno je da izraze svoje nezadovoljstvo i protivljenje politici policije Mijanmara protiv Rohingy muslimana, koji se ne smatraju građanima Mijanmara. Prosvjednici su pozvali na Britanske vlasti da se drže svoje međunarodne odgovornosti, da se zauzmu za ljudska prava i da vojska UK-a prestane trenirati vojsku Mijanmara.

Ujedinjene Nacije i Ujedinjeno Kraljevstvo izjavili su u zajedničkoj izjavi: „Ožalošćeni smo što čujemo izvještaje da je nekoliko ljudi ubijeno, da je mnogo povrijeđenih i da je najmanje jedno nestalo, te da su stotine civila nasilno raseljene, uključujući i uništavanje njihovih kuća i posjeda u Du Chee Yar Tanu. Posebno smo uznemireni izvještajima da su sigurnosne snage koristile prekomjerna sredstva i time počinile neke od nasilja. Oštro osuđujemo takve akte nasilja, koji negativno utječu na svo stanovništvo Rakhina. Pozivamo vlasti da temeljito istraže i osude odgovorne za ova nasilja, bilo da se radi o civilima ili sigurnosnom osoblju.”

Fortify Rights izjavio je da bi vlada Mijanmara trebala odmah reagovati i zaustaviti napade i zlostavljanje Rohingy muslimana, također je zatražila da se obezbijedi pristup tom području za humanitarne organizacije, nezavisno da li promatrača, ili međunarodnih medija. Mathew Smith izjavio je:„Postoji potreba da neko snosi odgovornost za ovaj val užasnog nasilja u opštini Maungdaw , ali masovna uhićenja muslimanskih muškaraca i dječaka nisu način. "

U tome se ogledao  protest prosvjednika u Londonu, oni su pozvali na međunarodnu istragu o tome što se događa u državi Rakhini. Predsjednik  Nacionalne organizacije Arakan Rohingy, Nur ul Islam rekao je: „Potrebno je izvršiti istragu ubistava".

„Pozivamo UN da djeluju u skladu sa svojim odgovornostima za zaštitu. Spasite nas!"-preklinjao je.

Nur ul Islam rekao je da je ono što se dešava Rohingyama “genocid” i da zapadne sile trebaju da se oglase i stave pritisak na Mijanmar. Tun Khin, predsjednik Britanske Rohingy organizacije, rekao je: "Vlada Mijanmara počinila je genocid protiv Rohingya stanovništva,“

Također je izjavio da su posjedstva Rohingya opljačkana i spaljena, što je potvrđeno i od strane bliskih izvora. Situacija u  Rakhini je još uvijek napeta, a Fortify Rights nam potvrđuje da se muškarci i dječaci, nakon napada prošle sedmice, još uvijek kriju.

„Ovo što vidimo je obrazac zločina počinjenih nad Rohingyama, s kojim se oni sučeljavaju već desetljećima“-izjavio je Matthew Smith. „Vlasti u Naypyidawu i Rakhini ne mogu, ili ne žele stati u kraj ovakvim nasiljima, međunarodna istraga traje predugo.“-dodao je.

„Nakon više pokušaja da kontaktiramo Veleposlanstvo Mijanmara, ni do kakvog odgovora nismo uspjeli doći. Međutim, na web stranici Veleposlanstva Mijanmara bio je dokument pod nazivom 'Napori za mir,stabilnost i razvoj u Rakhini'. Dokument se odnosi na Rakhine budiste ali ne i Rohingya muslimane, ovdje Rohingye nazivaju 'Bengalcima', što oni niječu, jer oni žive u Mijanmaru već stoljećima. S obzirom na tvrdnje da je Britanska vojska trenirala vojsku Mijanmara, FCO je priznao da je radio s vojskom Mijanmara, ali cilj nije bio izgraditi vojni kapacitet. FCO je izjavio: 'Od 6.-17. Januara 2014. Akademija Odbrane UK-a uspješno je isporučila edukativni tečaj za 30 učenika izabranih od vlade i burmanske vojske s akademskim partnerima iz Cranfield University.'“ Ovaj tečaj je usmjeren na razvijanje profesionalnosti Burmanski oružanih snaga unutar demokratskog okvira ", dodali su.

FCO rekao da "vjeruje u važnost angažiranja burmanski vojske kako bi ih potaknuo da podrže reforme u Burmi. To je samo kroz angažman sa svim akterima, uključujući i vojske, te da ćemo vidjeti veću demokraciju u Burmi. "

Nakon nereda u Rakhini, u junu 2012., na stotine je ubijenih, najmanje 145.000 Rohingya muslimana je raseljeno, deseci tisuća očajnički trebaju humanitarna pomoć i približno isti broj je pobjegao iz zemlje. Godinu i po nakon početnog nasilja, raseljene Rohingya u Rakhini još uvijek nemaju adekvatan zaklon, pitke vode, kanalizacije i zdravstvenu skrb. Rohingya muslimani nisu priznati kao stanovnici Mijanmara prema Zakonu o državljanstvu iz 1982. God.

U 2013. predsjednik Mianmara, Thein Sein posjetio je Veliku Britaniju, to je ujedno bila i prva službena posjeta predsjednika Mijanmara Ujedinjenom Kraljevstvu.