Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Tretiranje ljudi poput životinja - šiljci protiv beskućnika u "boljim" londonskim četvrtima izazvali zgražanje javnosti

Postati beskućnikom u sistemu koji je izgrađen na neravnopravnosti i klasnoj diskriminaciji nije nimalo teško, naročito u Britaniji gdje takav ishod prijeti milijunima (vidi: Istraživanje: milijuni Britanaca na korak do beskućništva). No, umjesto politike koja bi pokušala pomoći ovim unesrećenim ljudima, na snazi je sve brutalnija izolacija.

Anti-ljudski stav prema beskućnicima u Britaniji posebno je dobro vidljiv na primjeru novih poteza koji su izazvali zgražanje mnogih. Naime, na prostoru "boljih" gradskih četvrti u Londonu počeli su se pojavljivati "anti-beskućnićki" šiljci na ulicama - upravo tako, metalni šiljci ugrađeni u pločnik kako bi se beskućnike spriječilo - da im slučajno ne padne na pamet - spavati na ovim mjestima. Drugim riječima, ljude se tretira na isti način kao i golubove koje se šiljcima nastoji spriječiti da ne slijetaju na zgrade.

Nakon pojave ovog "trenda", mnogi su počeli postavljati fotografije ovih šiljaka na društvene mreže, izražavajući veliko ogorčenje. Jedan stanovnik je ispričao u razgovoru za The Telegraph: "Jedan beskućnik je spavao ovdje prije 6 tjedana. Onda prije dva tjedna odjednom su se pojavili šiljci ispred, očito tako da beskućnici ne bi tu spavali".

(Advance.hr)