Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Potvrđene smrtne presude u Egiptu

Egipatski sud danas je potvrdio smrtne kazne desetorici vođa pokreta Muslimanske braće i 37 drugih osudio na doživotnu robiju, među njima je i vrhovni vođa Muhammed Bedi’. Oni su osuđeni u procesu koji je u medijima poznat kao “Presijecanje puta u Kajlubi” U izvještaju je navedeno da je sud u Šubri potvrdio smrtne presude za djela “podsticaj na nerede i prekidanje puta u Kajlubu, u provinciji Kajlub u julu prošle godine pri čemu su ubijene dvije osobe i ranjeno 35″, kako stoji u optužnici. Na listi osuđenih na smrt, a koji nisu uhapšeni nalaze se: Abdurrahman el-Berr, član Vrhovnog vijeća Muslimanske braće, poznat kao muftija Muslimanske braće, Džemal Abdu-l-Hadi, profesor historije islama na el-Azharu, Muhammed Abdu-l-Maksud, poznati islamski daija, Muhammed Imaduddin, član Narodne skupštine, Hišam Hafadži, zvaničnik Muslimanske braće u Kajlubiji, Muhammed Ali Ebu Sa’de, Mustafa Bedri, Imad Muhammed Fethi, svi pripadnici ovog pokreta u Kajlubiji.

Također, smrtna presuda je izrečena i dvojici koji su u međuvremenu uhapšeni, šejhu Abdullahu Berekatu, bivšem dekanu Fakulteta za da’vu i Hussamu Merginiju: Smrtna presuda koja je izrečena u odsustvu postat će punovažna nakon hapšenja optuženih.

Sud je također na doživotnu robiju osudio i 37 optuženih, koji su svi uhapšeni, a među njima su i Vrhovni vođa Muslimanske braće Muhammed Bedi’, zatim Muhammed Baltadži, Safvet Hidžazi, Usame Jasin, bivši ministar za omladinu, Basim Auda, Ministar za investicije kao i Muhsin Radi, član Skupštine.

(IslamBosna.ba)