Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Rasmea Yuosuf Odeh, Palestinka kojoj prijeti 10 godina zatvora i progon iz SAD-a

Rasmea Yuosuf Odeh, rođena 1947. ili 1948. (tačan datum rođenja još uvijek nije utvrđen), je izvršni direktor udruženja Centar za arapsko-američku mjesnu zajednicu u Čikagu, Illinois. Cilj udruženja, kao takvog, je jačanje arapsko-američke zajednice na tom području, te jačanje arapskih imigranata u Americi, te se bavi pitanjima edukacije, advokature, socijalnim uslugama, pravima žena, kao i problemima u Palestini.

1970. godine doživotno biva osuđena  od strane Izraelskog vojnog suda za umiješanost u dva teroristička napada bombardovanjem, kada su ubijena 2, te ranjeno 9 civila. te za umiješanost u ilegalnu organizaciju, Narodni front za oslobođenje Palestine (NFOP).

U zatvoru provodi 10 godina, nakon čega biva puštena u razmjeni zarobljenika sa NFOP-om.

Osuđena je nakon što je priznala krivicu, dok njeni pravni zastupnici osporavaju ovakvu izjavu, navodeći kako je priznanje iznuđeno svakodnevnim fizičkim mučenjima i sexualnom zlostavljanju u zatvoru.

US Federalni tužioci navode kako su u kasnijem istraživanju izraelski istražioci pronašli eksploziv i eksplozivne naprave u njenoj sobi.

1995. Rasmea iz Jordana odlazi u SAD i 2004. aplicira da postane  njihova legalna državljanka.

Prilikom ispitivanja da li je ikada bila optuživana, osuđivana, ili pritvorena, zbog nekog kriminalnog čina, izjavila je da se to nikada nije desilo, navodno misleći kako se to pitanje odnosi samo na njen boravak u SAD-u.

Biva optužena za davanje lažne izjave prilikom popunjavanja imigracijskog obrasca.

Njeni pravni zastupnici izjavili su da je moglo doći do ovakve zabune, s obzirom na Rasmeino nedovoljno poznavanje Engleskog jezika.

Odeh je optužena 17.-og oktobra, 2013. i uhapšena 5 dana poslije, u svom domu, u Evergreen Parku, Illinois, zbog prikrivanja važnih činjenica o svom boravku u zatvoru, kao i o tome gdje je živjela prije, gdje je navela kako je živjela samo u Jordanu, od 1948. pa do vremena apliciranja.

Njeni pravni zastupnici naveli su kako je Rasmea u vrijeme ispunjavanja imigracijskih obrazaca patila od posttraumatskog stresnog poremećaju (ptsp-a), nakon što je bila mučena i zlostavljana u Izraelskom zatvoru.

10.-og novembra, 2014. biva osuđena zbog imigracijske prevare, te ostaje u pritvoru do 8.-og decembra, kada sutkinja Drain pristaje da, uz plaćanje obveznice od 50 000 $, bude oslobođena, do vremena suđenja, 15.-og marta, 2015.

Rasmei Odah prijeti kazna od 10 godina zatvora, opozivanje US državljanstva, kao i deportacija iz S.A.D-a