Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Djeca najveće žrtve rata

Zaustavite ovo ludilo


UNICEF: 2014.je pogubna za  milione djece diljem svijeta


UNICEF  je proglasio 2014. Razarajućom godinom  za djecu sa čak 15 miliona uhvaćenih  u sukobima u Centralno  afričkoj   republici, Iraku, Južnom Sudanu, Siriji, Ukrajini i palestinskoj  teritoriji.

Izvršni direktor UNICEF Anthony Lake, rekao je visoki broj krize značio je da mnogi od njih su  brzo zaboravljei od strane medija i javnosti ili su  propustili da uhvate globalne naslove, kao što je to  u Afganistanu, Demokratska Republika Kongo, Nigerija, Pakistan, Somalija, Sudan i Jemen, izvijestio World Bulletin.

Globalno, UNICEF je rekao oko 230 miliona djece  žive u zemljama i regijama pogođenih oružanim sukobom.

"Djeca su ubijena  dok su učili  u razredu, ili  dok spavaju u svojim krevetima;  mnoga su siročad, oteti, mučeni, regrutirani, silovani pa čak  se i prodaju kao robovi ", rekao je Lake u saopštenju. "Nikada do sad  toliko djece nije  bilo izloženo neizrecivoj brutalnosti."

Značajane prijetnje također pojavile su se po  zdravlje djece i dobrobit poput smrtonosne epidemije ebole na Zapadu afričkim zemljama Gvineja, Liberiji i Sierra Leoneu, koji je ostavio na hiljade siročad, a neki od 5 miliona iz škole.

Oko 538 djece je poginulo, a 3.370 ranjeno u palestinskom pojasu Gaze tokom 50 dana izraelske navale, to rekao.

U Siriji, UNICEF je rekao više od 7,3 miliona djece su pogođeni ratom, uključujući i 1,7 miliona koji su pobjegli iz zemlje.

U susjednoj Iraku procijenjenih 2,7 milijuna djece su pogođeni sukobom, dodaje se, s najmanje 700 vjeruje da su osakaćeni ili ubijeni ove godine.

Neki 750.000 djece su bili raseljeni u Južni Sudan sa 320.000 život kao izbjeglica. Ujedinjene nacije, rekao je više od 600 djece je ubijeno, a više od 200 osakaćeno ove godine.