Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Smrt djece dojenčadi od gladi u kampu Yarmouk – Damask

Do sad umrlo 20. djece

Jučer su stanovnici Palestinskog kampa Yarmouk u južnom dijelu Damaska, koji je već tri godine potpuno izoliran, obavili više sahrana za dojenčad koji su umrli od  gladi , kao  posljedica  nastavaka  opsade od strane Assadovog režima. Svjet  je svojom šutnjom saučesnik u ovom.

Stanovnici kampa Yarmouk organizovali masovne miting jučer  nakon sahrane više beba koje  su umrle od gladi zbog nastavka opsade od strane Assadovg  režima.

Nakon sahrane,  molitve, demonstranti su pozvali da režim i njegovi saučesnici  otvore puteve do kampa i omoguće ulazak hrane i humanitarne pomoći, osuđujući licemerje i nastavak tišine palestinskog rukovodstva i svijeta na patnju kampa  Yarmouk.

Do početka građanskog rata, Yarmouk je bio najveći palestinski izbjeglički kamp u Siriji. Blizu 150.000 ljudi živjeli su  tamo u pretrpanim uvjetima. Sada je  u kampu ostalo  samo 20.000 stanovnika.

Opsada izaziva ogorčenje međunarodne  javnosti. Povremeno, se  objavljuju izvještaji o onom što se dešava u logoru,  ali međunarodna zajednica   i dale dozvoljava da  Assad  nastavi sa jednom od njegovih najbrutalnijih kampanja protiv opozicije.
Prema Amnesty International, Assadov režim  jednostavno  izgladnjuje stanovnike  logora do smrti. Humanitarna pomoć koja stiže  u kamp je zanemariva, i 202 stanovnika  je umrlo , 130  ih od gladi, prema Amnesty.
Dvadeset su djeca i bebe
Prema Philip Louter, direktoru za regiju   Bliski  istok i Sjevernu Afriku, za Amnesty ", sirijske snage su počinili ratne zločine koristeći izgladnjivanje civila kao oružje rata. Porodice su primorane da jedu mačke i pse, a civile napadaju  snajperisti kad idu u potrag za hranom „. Režim, po riječima  Amnesty, spriječava o  hrane i drugih  zaliha do logora. Tamo su  uhapšeni  i mučeni medicinski radnici, bombardovane  škole i bolnice,  što je imalo za posljedicu tešku pothranjenost (60% kampa je pothranjeno), i još mnogo toga.

I svijet ćuti. Dokle god Arapi ubijaju Arape, koga briga?