Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Izgradnja sirotišta pod nazivom “ Esma el Baltadži“

Naša partnerska organizacija, IHH , pokrenula je projekat izgradnje sirotišta za djecu jetime Mijanmara,  koji žive u Bangladešu.

Ukupna vrijednost projekta je 75.000,00 eura.  Kroz različite kanale IHH  je već prikupila 45.000,00 eura.  Sirotište je namjenjeno za 50 siročadi.

Projekt je u toku. Udruženje Solidarnost se pridružuje projektima izgradnje sirotišta. To su vakif projekti, trajna sadaka i trajno dobro.

Ovo sirotište će nositi naziv, po simbolu egipatskog otpora, mladoj djevojci , šehidu Esmi el Baltadži. IHH organizacija na ovaj način želi sve nas podsjetiti na ovu veliku herinu,  borca za istinu i pravdu.

Ko je bila Esma  el Baltadži?

Esma el-Baltadži, dijete Rabi’e kako su je mnogi prozvali, imala je samo 17 godina kad   je ubijena. Jedina kćerka, i jedno od četvero djece, jednog od najistaknutijih vođa pokreta Muslimanske braće dr. Muhammeda el-Baltadžija.

Preselila je na ahiret 14. avgusta 2013. godine prilikom nasilnog razbijanja demonstracija, kada je pogođena snajperskim hicom u grudi.

Među zadnjim riječima koje je Esma izjavila prije preseljenja na Ahiret bilo je: „Budite čvrsti, jer pobjeda je blizu. Nemojte vojsci prepustiti revoluciju.“

Bila je djevojčica od 17 godina, učenica trećeg razreda srednje škole; blagog i prijatnog osmjeha; staložena i mirna,  vezana za svoju majku, ali u isto vrijeme velikih snova i ozbiljnih postupaka. Zbrinjavala je ranjene sve dok je kukavički metak nije pogodio.

Željela je upisati studije medicine, kako bi radila u humanitarnim misijama, bila je velika inspiracija i podrška svome ocu prilikom putovanja turskim brodom Marmara, koji se uputio probiti blokadu Gazze - dakle bila je učesnik „Flotilla slobode jedan“

Njena drugarica Sara Suvejlim je ispričala da je Esma pala pored svoje majke, pokušavali su je smiriti, ali bezuspješno, ona nije mogla vjerovati da njeno dijete, plod njene utrobe umire pred njenim očima. O njenoj smrti obavijestili su njenog baba Muhammeda el-Baltadžija. On je onda došao i kazao svojoj supruzi: „Obistinio se san koji sam usnio. Sanjao sam je u vjenčanici i upitao je: ‘Esma, udaješ li se ti to?’ Ona je odgovorila: ‘Da, danas poslije podne.’ Istog dana, u istom satu kada je ona poginula, poginuo je i njen vjerenik za kojeg se trebala udati. Njegovo ime bilo je Abdurrahman ed-Dib, Allah je odredio da njihovo vjenčanje bude, inšaAllah, u Džennetu.

I pored čvrste veze sa svojim ocem, Muhammed el-Baltadži se nije mogao oprostiti od svoje mezimice kada je njeno tijelo ponešeno iz džamije es-Selam. Dženazu joj je predvodio najstariiji brat Ammar.

Pismo Esmi

Draga kćeri i cijenjeni učitelju…

Ne opraštam se od tebe, jer ćemo se vidjeti sutra. Živjela si s ponosom i, odbacivši sve prepreke, bila si neograničeno zaljubljena u slobodu. Potajno si tražila nove horizonte kako bi ovaj narod i ova civilazija oživjeli, kako bi ponovo bili izgrađeni i dobili zasluženo mjesto. Nisi se bavila onim stvarima kojim se bave tvoji vršnjaci. Iako si uvjek bila najbolja u školi, tvoja strast za učenjem i naukom nikada nije prestajala.

Nismo uspjeli dovoljno razgovarati za tvog kratkog života. Kada smo se posljednji put vidjeli na trgu Rabiatul Adevijje, rekla si mi: ‘Ti si odvojen od nas, čak i kada si s nama’, a ja sam ti rekao da ovaj svijet nije dovoljno dug da bismo mogli biti ispunjeni jedni drugima. Molim Uzivšenog Allaha da nam u Džennetu podari vremena za naš razgovor.

Dva dana prije nego si preselila sanjao sam te u vjenčanici. Bila si ljepša od svega na ovome svijetu. Prišla si mi i sjela pored mene. Ja sam te upitao:’Je li večeras tvoje vjenčanje’, a ti si odgovorila da ono neće biti naveče, nego u podne. U srijedu u podne sam dobio vijest da si preselila. I, tada sam shvatio šta si mi željela reći u snu. Od Uzvišenog Allaha tražio sam da te prihvati kao šehida i naše mučeništvo je svedočenje da smo u pravu, a naš neprijatelj u zabludi.

Jako mi je žao što ne mogu biti na tvom posljednjem ispraćaju, što te ne mogu posljednji put vidjeti, poljubiti tvoje čelo i što ne mogu predvoditi tvoju dženazu-namaz. U tome me nije spriječio strah od smrti ili tamnica, nego želja da nastavim ono za što si ti dala svoj život.”

Momenat ubistva ove mlade djeoje šehida možete vidjeti ovdje:

Dim lights Embed Embed this video on your site

Svojim donacijama izgradimo sirotište za jetime Mijanmara ali ujedno udarimo trajni pečat sjećanja na ovu heroinu ummeta.

Projekat traje dok se ne prikupe potrebna sredstva.

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

DEVIZNI:

SWIFT code :TZBBBA22

IBAN: BA391860001653170151

Primaoc:  udruženje Solidarnost.

Svrha : „ sirotište Esma“


Ili na ovaj žiro račun:


Bosna Bank International

U KM VALUTI:

141-475 - 53200141-07

DEVIZNI:

Swift: BBIBBA22XXX

IBAN: BA391414755310009430

(Ovaj račun omogućava vam  online uplate)