Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Izraleska vojska ubila oca koji je pokušavao pomoći ranjenom sinu

Falah Abu Maria, 52, ubijen je tijekom racije u kući, u naselju  Beit Ommar,  Hebron - Zapadnoj obali, u zoru u četvrtak.

Nakon upada  u obiteljskoj kući, veliki odred izraelski vojnici prisili su Ahmad, najstariji sin Falah-a, da  identifikuje n braću i sestre za njih. Nakon  što je  Muhamed ime njegova 22. brata, vojnik pucao Muhamedu u karlicu, prema izvještaju na arapskom jeziku na web stranici vijesti Quds.

Uznemireni vidjevši ranjavanje brata  Muhammad , Ahmad i njegov otac pokušali s  da ga brane od vojnika koji je počeo nasumice pucati.

"Jedan od vojnika uperio pušku u mučenik Falah i ubio ga četiri puta direktno" u vrat i grudi dok je pokušao da pomogne svom sinu, Falahov  brat, također se  zove Muhamed, rekao je Quds.

Vojnici su  se izvukli nakon pucnjave, ostavljajući horor iza sebe, rekao je Muhamed. Dok je vozila hitne pomoći stigl  bilo je  prekasno za Falah. Falahov  sin Muhamed je operisan i nalazi se u stabilnom stanju.

Falahova  supruga, rekla  je jordanskoj TV stanici Roya da izraelske snage su upale u obiteljskoj kući u više navrata. Beit Ommar je česta meta napada vojske zbog redovnog protesta seljana držati protiv krađe njihovog zemljišta za obližnje izraelskih naselja.

Sa tri ubistva već ovog mjeseca, je broj Palestinaca ubijenih od strane izraelske snage u 2015. godini popeo se na a 17.
Samo dan ranije Muhammad Alawneh, 22, preminuo je u bolnici nedugo nakon što je pogođen u prsa od strane  izraelski granične policije u Burqin, selu u blizini Jenin na sjeveru Zapadne obale.

Israeski  zvaničnici tvrde da je pokupio kamen koji je htio  baciti na teško naoružane vojnike tijekom protesta protiv oružanog izraelskog upada u selo. Iako je izraelski vojni glasnogovornik  rekao da  se ubistvo  istražuje, kao što je većpoznato  gotovo nikada  se ne pronađe vojnik kriv za ubijanje Palestinaca.