Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Sirisjki grad Halep „grad duhova“

Broj izbjeglica koji trebaju našu pomoć svakodnevno se povećva

Ulice Halepa, gdje su se nekada igrala djeca i gdje se okupljao veliki broj trgovaca, sada su ostale puste jer je većina stanovnika izbjegla na sigurnije područje

Helikopteri sirijske vojske u Halepu dnevno bace 40 do 50 barel bombi na područje pod kontrolom pobunjenika zbog čega je pomenuto područje pretvoreno u ruševine, dok je većina građana izbjegla u mjesta sigurnija za život, javlja Anadolu Agency (AA). Od 2012. historijska jezgra Halepa podijeljena je između pobunjenika i snaga lojalnih režimu. Dio grada pod kontrolom pobunjenika, trpi teške posljedice i potpunu blokadu po pitanju dostave humanitarne pomoći.

Veliki broj zgrada je u potpunosti uništen, prodavnice su zavorene, dok se povremeno mogu vidjeti samo slučajni prolaznici.

S druge strane, građani su svakodnevno na meti snajperista, zbog čega ne izlaze van svojih domova bez neke velike potrebe.

Dvadesetosmogodišnji Ebu Semih kaže da su građani svakodnevno u opasnosti od granata i snajperista.

"Vojska Bashara al-Assada nedavno je barel bombama usmrtila 30 osoba na pijaci u mjestu Miyessar. Nemamo dovoljno ni vode, struje ni plina", rekao je on.

Inače, Assadova vojska već 45 dana svakodnevno baca barel bombe na područje pod kontrolom pobunjenika u Halepu.

Halep, je drugi po veličini grad nakon prijestolnice Damaska.  Pretvara se pod uticajem rata u toj zemlji, u 'grad duhova', prenosi novinar agencije Anadolija.
Gotovo svaka zgrada u Halepu, nosi ožiljke sukoba režimskih snaga predsjednika Bashara al-Assada i pobunjeničkih jedinica koje brane grad, posljednje veliko uporište pod kontrolom opozicije.

Područje Selahaddina u Halepu odavno su napustili njegovi stanovnici, a sablasni kadrovi tog naselja više podsjećaju na scene iz filmova strave i užasa, kako su Anadoliji kazali rijetki prolaznici, nego na nekada razvijeno područje u Siriji.

Na području Selahaddina nije moguće vidjeti nijednu kuću koja nije oštećena ili potpuno uništena, a mjesto je neprepoznatljivo posebno nakon što su snage odane režimu predsjednika Bashara al-Assada ispalile projektil Scud, koji je ranije usmrtio 150 osoba.

Komandir snaga Oslobodilačke vojske Sirije (FSA) na području Selahaddina Ebu Nur, izjavio je da se ulice nalaze u neprepoznatljivom stanju, te da je grad uglavnom razrušen u napadima brobenih aviona.

Ebu Nur je istakao da se još uvijek ispod nekih ruševina nalaze ljudi, te da se u pojedinim ulicama širi neugodan miris ljudskih tijela u fazi raspadanja.
Prema informacijama koje je objavio Ured za statističko praćenje poginulih u Siriji, broj smrtno stradalih u Halepu dosegao je 10.714 osoba.

Srušen i dio zidina poznate tvrđave u Halepu

Dio zidina poznate tvrđave u Halepu, simbola grada, urušio se nakon eksplozije u tunelu u tom drevnom sirijskom gradu uvrštenom na popis svjetske kulturne baštine, izvijestili su u

Mobilne klinike za medicinsku pomoć

Pet mobilnih klinika je počelo pružati medicinsku pomoć u Halepu.

Sukob u Siriji, u kojem je poginulo više od 250.000 ljudi, pokrenula je u martu  2011. godine represija mirnih manifestacija.

To je prerasalo u sve složeniji rat, u koji su uključeni brojni sudionici, među kojima i Rusija, koja je u ponedjeljak objavila da je pogodila 94 "terorističke" mete, što je rekordan broj bombardiranja od početka ruske intervencije 30. rujna.

Ruski napadi su vođeni u pokrajinama Halep, Hama i Idlib.

Novi priliv civila iz Halepa nakon napada Ruskih snaga

Humanitarna kriza u Siriji se pogoršava , i broj izbjeglica u 200 kampova uz granicu sa turskom se povećava. Preko 120 000 izbjeglica pristglo ih je u zadnjih mjesec dana.

Mnoga mjesta -  novi kampovi su potpuno neuvjetni. Šatori su pod vodom , dok padne kiša, Higijenski uvjeti loši. Usljed toga prijeti opasnost od zaraznih bolesti.  Veliki problem predstavlja dostava hrane u ove kampove. Vrlo često ni kruh ne može da se dostavi.

Preko 350 000 izbjeglica nalazi se uz granicu sa Turskom.

Ovise isključivo o humanitarnoj pomoći. Udruženje Solidarnost , posredstvom partnerske IHH organizacije pruža vam priliku,  da pomognete one koji nisu napustili svoju zemlju, koji žele ostati u njoj, one koji su zaboravljeni i ostavljeni na milost i nemilost raznim vojnimformacijama.. Zimsko vrijeme je tu. Odjeća, obuća, ogrijev, medicinska sredstva,šatori,  hrana su ono najnužnije što ovom narodu treba.

IHH apeluje na sva udruženja i međunrodne organizacije da se ujedine i pomognu stradalnike u Siriji.

„ Ne možeš pomoći svakom, ali svako može pomoći nekom“

 

Uplate možete vršiti na slijedeći način:

 

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

DEVIZNI:

SWIFT code :TZBBBA22

IBAN: BA391860001653170151

Primalac:  udruženje Solidarnost.

Svrha : „Konvoj“

 

18901
18901
2000px-syria8
5548cf96-6980-42ac-8e5a-0e29b0765237-aleppo1-690x480-650x400
halep-citadela-tvrdjava-afpgetty-main_0
izbjeglice_main_ap_12
kriza-u-siriji-ne-prestaje-u-posljednjim-napadima-ubijene-42-osobe_1404547049
xhhHAuU