Udruženje SOLIDARNOST | Association SOLIDARITY


E-mail Ispis PDF

Još jedna nevolja po sirijski narod LEŠMANIA – „ Alepo čir“

U posljednjih godinu dana u Siriji je registrovano  više od 500 slučajeva.

ZNATE LI KAKO JE TO  JEZIVA   BOLEST ???

Ljudska Lešmanijaza je bolest koja predstavlja širok spektar sindroma uzrokovanih  protozoa parazitom iz roda Leishmania. Lešmanijaza obično pogađa životinje, ali ljudi mogu biti zaraženi i lako postati rezervoar od parazita kroz slučajni kontakta sa ifniciranom životinjomili ujedom pješčane mušice .

VIDEO SVE O OVOJ KOŽNOJ

Dim lights Embed Embed this video on your site

Siromaštvo, neuhranjenost, raseljavanje stanovništva, oslabljen imunitet, i loši stambeni uvjeti  su svi faktori rizika za kožnu lešmanijazu . Takvi uvjeti su idealni za njen  procvat .

To je endemska bolest  u mnogim od najsiromašnijih zemalja sa svih kontinenata. "Aleppo čir" je jedan od priznatih naziva  datih  ovoj  bolesti u medicinskoj literaturi. Aleppo je jedan od najvažnijih područja  u svijetu kožne lešmanijaze ; 12,000 novih slučajeva javlja se  svake godine . Prije rata bolest je držana pod kontrolom .

Najveći broj zaraženih izbjeglica u  Libanonu, porijeklom su iz Aleppa.

Neki pacijenti su asimptomatični i ni ne znaju da nose parazita. Nakon ujeda mušice simptomi se pojavljuju nakon par sedmica ili mjeseci.

Simptomi su:

- gubitak kilaže - koji može biti jako ozbijan
- gubitak krvi
- nekontrolisano povećanje jetre i slezene
- groznica, obično povremena
- visoka razina imunoglobulina u krvi
- koža može pocrniti
- štetno za bubrege, koji mogu čak i otkazati

Zaražene osobe mogu imati jednu ili više povreda. Povreda zarasta polako mjesecima i ostavlja ožiljke. Druga vrsta ove bolesti je napad na ključne organe, posebno jetru, slezenu, i kičmenu moždinu. Ozbiljni slučajevi uglavnom završavaju fatalno ako se na vrijeme ne tretiraju. Osobe zarazene ovom bolešću mogu dobiti nove ozljede u području usta, nosa. godinama nakon izlječenja. Ovo se naziva mucocutaneous leishmaniasis i jedino se događa u ograničenim područjima Novoga svijeta.Postoji tretman za ovu bolest koji sadrži određene lijekove koji su karakteristični  za tipove lišmanioze, a ovise o vrsti parazita i području u kojem se bolest ostvarila.

Zapravo, bolest je izlečiva i može se spriječiti određenim preparatima do kojih Sirijci teško dolze ili nikako ne mogu doći. Njen nastanak nas podsjeća na nekadašnje velike ratove i širenje kuge. Statistike Svjetske zdravstvene organizacije pokazale su da godišnje umre oko 50 000 ljudi, a oko 13 miliona Sirijaca traže pomoć.

Dostava hrane i vode u gradove, sela, koja su meta napada sirijskih vlasti je izetno teška i opasna. Pored toga mnoga mjesta su u potpunoj blokadi zbog neprestanih granatiranja i napada specijalno obučenih  snajperista.  Mnoge humanitarne organizacije svoju misiju završe u Turskoj i iz sigurnosnih razloga ne idu u ratom zahvaćena područja, a upravo je tamo najpotrebnija pomoć.

Aktivisti IHH-a po cijenu života čine humanu misiju dobra i pomaganja sirijskom narodu unutar Sirije.

aktivisti IHH-a u Halepu pod mecima i u strahu od snajperista nose brašno i dr. pomoć

Dim lights Embed Embed this video on your site

Baba Salam -  Kamp u Siriji

Dim lights Embed Embed this video on your site


kamp  sirijskih izbjeglica u Libanonu

Dim lights Embed Embed this video on your site


najnoviji slučajevi lešmanijaze u Siriji

Dim lights Embed Embed this video on your site