Službeno ime: Savezna Republika Somalija

Geografski položaj

Somalija se nalazi u istočnoj Africi. Ona zauzima važnu stratešku lokaciju na Rogu Afrike, uz prilaz Bab el Mandeb moreuzu i ruti kroz Crveno more i Suecki kanal. Graniči se sa Adenskim zalivom na sjeveru, Indijskim okeanom na istoku, sa Džibutijem na sjeverozapadu, Etiopijom i Kenijom na zapadu.

Glavni grad Somalije je Mogadiš (Mogadishu). Ostali veći gradovi u zemlji su: Beledvejn (Beledweyne), Kismajo (Kismayo), Baidoa, Javhar (Jawhar), Marka (Merca).

Ukupna površina Somalije iznosi 637 657 km2. Dužina somalijske obale iznosi 3 025 km i predstavlja najdužu obalu Afrike.

U okviru teritorije Somalije nalaze se dve de facto nezavisne oblasti: Somalilend i Puntland.

Sjeverni deo Somalije je u maju 1991. godine proglastio nezavisnost. Ova teritorija na krajnjem severozapadu Somalije danas čini samoproglašenu, de facto, suverenu državu - Republiku Somalilend, koja nije međunarodno priznata država, ali funkcionira samostalno izvan dometa Vlade Somalije.

Druga faktički nezavisna oblast u Somaliji - Puntland je proglasila autonomiju 1998.godine, ali ne zahtjeva potpunu samostalnost i neovisnost od Somalije.

Glavni grad Somalilenda je Hargeisa, a glavni grad Puntlanda je Garov (Garowe).

Centralna vlast

U Somaliji nije postojala efikasna Vlada od 1991. godine, tj. od tada ne postoji efikasna vlast koja ima kontrolu nad teritorijom Somalije. Prelazna savezna Vlada (TFG) i njen prethodnik TNG (Prelazna nacionalna vlada) su predstavljale Somaliju u UN, Ligi arapskih država, Afričkoj Uniji i zajednici Sahelo-Saharskih država. Međutim, faktičko stanje je da su obje vlade imale jako malu kontrolu nad teritorijom centralne i južne Somalije, posebno od 2006.godine, od kada su ekstremisti Al Šababa kontrolisali veći dio ovih teritorija. Ustavotvorna Skupština usvojila je novi Ustav Somalije 1. augusta 2012. Godine, prema kojem je Somalija federalna, suverena i demokratska republika.

Stanovništvo

Posljednji popis stanovništva u Somaliji je obavljen 1975. godine, a jako malo informacija sa tog popisa je objavljeno. Neke od informacija koje su objavljene su: broj stanovnika Somalije 1975.godine je iznosio 3,3 miliona stanovnika, oko 60 % stanovništva Somalije su činile nomadska plemena, koja su mijenjala mjesto boravka u zavisnosti od sezonskih migracija.

Opće prisutna bezbjednosna nesigurnost u Somaliji onemogućava pribavljanje novih preciznijih podataka o stanovništvu, iako je ono kroz prethodne ratove i dugogodišnju i trenutnu nestabilnu bezbjednosnu situaciju u velikoj mjeri pretrpjelo promene u broju, etničkom i geografskom sastavu u odnosu na posljednji popis.

Preovlađujuća većina stanovništva Somalije su Somalijci (u Somaliji postoji snažna nacionalna svijest, pa se građani orijentišu kao Somalijci), zatim pripadnici naroda Bantu i Arapi. Svi oni uglavnom žive u klanovima kao životnim formama.

Religija

Dominantna religija u Somaliji je islam, tj. većina Somalijaca su muslimani, suniti.
Najveći broj Somalijaca pripada šafi (Shafi'i) islamskoj školi u okviru sunitskog ogranka islama. Manje od 1% stanovništva Somalije su hrišćani, sa ne više od 1000 vjernika. U Somaliji ne postoji jevrejska zajednica.

Prema Ustavu Somalije iz 2012.godine svako ima pravo da slobodno ispovijeda svoju vjeru. Ipak, Ustav Somalije definiše islam kao zvaničnu državnu religiju.

Jezik

Somalijski jezik, sa nekoliko svojih dijalekata, je zvanični jezik u zemlji, a u upotrebi su još i arapski, italijanski i engleski jezik.

Engleski i italijanski jezik koristi relativno mali broj (manje od 10%) urbanog stanovništva Somalije. Na univerzitetskom nivou, govore se somalijski i italijanski.

Privreda i ekonomija

  Uprkos nedostatku efikasne vlasti u zemlji, Somalija ima relativno zdravu neformalnu ekonomiju.

Ekonomija Somalije se u najvećoj mjeri zasniva na stočarstvu, firmama za transfer novca i telekomunikacijama. Prihodi od piratstva takođe predstavljaju neformalni prihod Somalije.

 Od ukupne površine Somalije obradivo je 13% zemljišta, a zasijano je tek 2%.

Od poljoprivrednih proizvoda u Somaliji najviše se proizvode riba, banane, kukuruz, šećer, ali i pirinač, mango, susam, pasulj. U okviru stočarstva u Somaliji se gaje goveda, kamile, ovce i koze. Somalija najviše svojih proizvoda izvozi u Ujedinjene Arapske Emirate (oko 50%), Jemen (oko 19%) i Oman (12-13%).

Osnovni proizvodi koji se izvoze iz Somalije su: stoka, obrađena životinjska koža,  riba, ugalj i banane. Uvozi se najviše: šećer, kineska šećerna trska, kukuruz, qat (biljka koja se koristi za čaj) i mašine, ali i žitarice, životinjska i biljna ulja, naftni derivati i građevinski materijal.

Oko 43% somalijske populacije živi ispod granice siromaštva, što znači sa manje od 1$ na dan.

(VIDEO) Genocid emitiran svijetu u stvarnom vremenu

Donosimo pogled na rat u Gazi i zločine koji su počinjeni dva mjeseca nakon njegovog početka. Pogledajte video na sljedećem OVDJE. IZVOR:...

Izrael koristi iste taktike u Gazi koje je Assad...

Izraelska kampanja dehumanizacije da bi se opravdalo izgladnjivanje i bombardovanje civila u Gazi ima nevjerovatnu sličnost sa onom...

Od ‘Rata kamenjem’ do Potopa Al-Aksa: Palestinski...

Izrael je na to odgovarao ubijanjem, hapšenjem, lomljenjem kostiju i rušenjem kuća, pa sve do genocida u Gazi. Piše: Awad Rajoub Ramallah...

Ahmetašević: U zemlji nelegalnih ljudi

“Nakon nekoliko dana neuzimanja hrane od strane ilegalnih migranata u improvizovanom kampu Lipa, inspektori Službe za poslove sa strancima...