Poštovani. Ispred Udruženja, učesnika u ovom plemenitom djelu, putnika konvoja, građana koji nestrpljivo iščekuju informacije o ishodu akcije, zamoljavamo vas da obavjestite našu javnost da je akcija uspješno okončana i poruka mira, podrške i solidarnosti, suosjećanja sa njihovom patnjom te spremnosti da ih se pomogne poslata. Veliko Vam hvala na podršci.

Dva šlepera humanitarne pomoći i 25 000 eura novčanih sredstava

Humanitarni konvoj za Siriju u završnoj fazi  -  kretanje u narednih nekoliko  dana

Početkom decembra, tačnije 7. decembra 2012. godine pokrenut je najveći projekat udruženja Solidarnost, a to je organizovanje prvog bosanskog konvoja humanitarne pomoći namijenjenog sirijskom narodu, sa ciljem da se početkom februara dostave dva šlepera   humanitarne pomoći sirijskim izbjeglicama smještenim  u Turskoj. Primaoc cijele pomoći je naša partnerska organizacja IHH-a koja  ima krizni štab pomoći sirijskim izbjeglicama u Hataju. Naš tim sa konvojem namjerava doći do Hataja i uz pomoć tima IHH-a izvršiti podjelu pomoći sirijskim izbjglicama u Turskoj a za novac koji smo prikupili i poslali u IHH-a,  25 000 eura, IHH-a će u naše ime  kupiti neophodnu  pomoć (spužve, deke, obuću, hranu). Navedena pomoć čekat će nas u Hataju,  a istu će tim IHH-a  dostaviti unutar Sirije. U toku su aktivnosti oko kretanja konvoja.  Završna administracija.

Tim koji će pratiti konvoj: Midhat Kasap i  Mirsad Bajramović - Zenica,  Elvir Karalić i Damir Faruk Saračević – Sarajevo, Mameladžija Anel -Travnik , Zemira Gorinjac i Sabaha Gradinović  - Bihać

Udruženja u akciji

Akciju je podržalo i aktivno u njoj učestvovalo nekoliko udruženja: Pomozi ba – Sarajevo, udruženje Tesnim Sarajevo, udruženje „Dar“ Kakanj, Asocijacja mladih  Zavidovići, Šesto čulo - Doboj Istok, Knjiga izvor Zenica, AHI-Travnik, Selam – Zenica, Dirhem – Sanski Most, Sadaka - Bužim.

Volonteri

Posebno treba istaći rad volonterskih grupa udruženja Solidarnost u  Sarajevu na čelu sa Aminom Planić,  u Tuzli na čelu sa Jasmilom Halilović, Travniku - Amarom Šabić-Langić i Anelom Mameladžijom, Donjem Vakufu – Melinom Suljanović, Bosanskoj Krupi – Zerinom Tulić, Cazinu – Husnijom  Sarkićem, te grupu mladih u Bihaću iz kluba akrobatskih i ekstremnih sportova  Kodokan i drugim volonterima studentima iz Bihaća.

Mediji

Veliko hvala medijima koji su nas podržali: Islam Bosna i RTV – USK-a kao medijski pokrovitelji, RTV Cazin, radio Bihać, radio BIR, dnevni list Avaz, TV Hajat, TV Zenica te   internet portalima.

Institucije

Veliko hvala također  institucijama i firmama koje su nas podržale: općina Bihać, Zenica, Islamska zajednica u BiH- a, Medžlis IZ Tuzla, fondacija Osman ef. Redžović, Kulturni centar Bihać.

Firme

Poziv za sudjelovanje u ovoj akciji upućen je velikom broju firmi, ali se istoj odazvalo jako malo bosanskih firmi. Ovom prilikom im se zahvaljujemo na podršci i doprinosu da ovaj konvoj uspije. Za pohvalu su slijedeće firme: Merkez Oil DOO Novi travnik, Akova, All- Aksa, Fiting  DOO, Medikom DOO, Almy DOO, Ssivoonik BIH, Sin OR. Energoinvest, Heveltia DOO, CLK Interpromet-Doboj, Radial DOO, NGO and business, Baton udr. Paraol, NeIi  DOO Bihać, Ibn Sina apoteke, Play Pivnica, Sindikat srednjeg obrazovanja Tk Omega Tuzla, H Bošnjak DOO-Velika Kladuša,  Suša – DOO,  Fortin DOO-Tešanj, Sind.org. Tržnica, Eurotrans Gradačac, Coly Company DOO, Bioplod DOO Velika Kladuša, Udruženje Povratak , udruženje  Poklon,  Dvostruke  radosti, udruzenje Oaza, Ženski edukativni centar misao, Poliklinika Life'm Tuzla stomatoloska poliklinika Huskanovic, Adria-Zenica, Biss-tours,  "Salčinović", Agroekonomik, Hass-komerc, Tržnica -Zenica, Džemat Janjići, mještani Nemile,  "Suša"-Visoko, Opća biblioteka- Tešanj, Divan i A-eling,  Turkish Airlines, Bihexo, Relax Tours, Podravka, Inside by Ećo, IZI mobil, Bemust, Metro Global Rent-a-car, Š Book, Upstream Internet Service, Bijela voda, Avio Express.

Veliko hvala pojedincima kao što su: Midhat Kasap, Mirad Bajramović,  muderis Nezir Halilović, hafiz Safet Halilović, Hafiz Halil Mehtić, dr. Muhamed Katta'a, koji su pomogli da se istina o Sirijskom problemu širi diljem Bosne putem javnih tribina pod nazivom „Istinita priča o Siriji“.

Sabirni centri i rad po trgovačkim centrima

Intenzivan rad volontera Solidarnosti oko organizovanja prvog bosanskog konvoja pomoći Sirijskom narodu bio je nakon 10-tog  januara kad se prešlo na drugu fazu prikupljanja humanitarne pomoći. Određeni su centri za prikupljanje u Sarajevu, Bihaću, Travniku, Tuzli, Zenici i odgovorne osobe u tim centrima, posebno smo se bazirali na prikupljanje donacija građana u trgovačkim centrima.

Posebno zahtijevno je bilo cjelodnevno stajanje naših aktivista ispred sabirnog centra ispred Kulturnog Centra u Bihaću te  trgovačkim centrima i sortiranje artikala deset dana zaredom sve do 23.30 navečer.  Ovom prilikom se zahvaljuemo svim trgovačkim centrima u Bihaću, izuzimajući trgovački centar Konzum u Bihaću, i Bingo u Bosanskoj  Krupi  koji ovaj put nisu imali razumijevanje za ovu akciju.

Pozive za sudjelovanje u ovoj akciji poslali smo mnogima. Podijelili preko  1300 promo-letaka da bi građani bili što bolje upoznati sa akcijom. Istakla bih veliki uspjeh akcije u Bužimu i Bosanskoj Krupi gdje je za samo tri dana skupljeno oko 3,5  tone raznih artikala.

Svijetli primjeri

Primjer za pohvaliti su dvije starice, dame  velikog srca koje su čuvši na radiju za akciju zvale me na telefon i molile da dođem kući i preuzmem pomoć koju su pripremile kao i porodica  Ramić iz Amerike koja je od prijatelja prikupila 620 dolara i za iste smo kupili deke, jorgane, jastuke za sirijske izbjeglice.

Porodica  Sabljaković je donirala 13  kerozinskih peći, gospođa Zejna 200 pari obuće. Treba pomenuti djevojčicu iz Sarajeva, koja je dovela svog oca, da bi donirala za sirijske izbjeglice. Dvije djevojčice Adnu i Aminu koje su svoju ušteđevinu donirale za sirijsku djecu.Ovakvih svijetlih primjera je dosta. Ali nažalost i onih loših.

Loša iskustva

Moramo napomenuuti da je i pored toga što se tražilo isključivo nova odjeća i obuća  bilo jako ružnih primjera naše neosvještenosti i morali smo se oslobađati  onog što niko nebi nosio, što nam je otežavalo rad. Bilo je i drugih loših iskustava, ali ne zavređuju pomen u ovako plemenitoj i izuzetno uspješnoj  akciji.

Kretanje konvoja

Organizacija oko kretanja konvoja nije nimalo jednostavna. Prije svega imamo tri centra – skladišna prostora  u Sarajevu, Zenici i Bihaću. Jedan kamion će kupiti pomoć iz skladišta u  Sarajevu i Bihaću a drugi pomoć iz  skladišta u Zenici.

Izuzetno teško je bilo sortiranje i pakovanje u kutije, zrada specifikacija. Jedne su trebala za Carinu detaljne po vrsti artikla i količini a druge za IHH-a, a manje detaljne gdje se moralo sve reducirati na prehrambene artikle, higijenske potrepštine, odjeću, obuću...

Sve dokumente trebalo je da prevede i ovjeri sudki turski tumač i kao doprinos ovoj akciji  besplatno je ovaj dio odradila mr. Amina Šiljak Jesenković.

Ove dokumente je trebalo ovjeriti u turskom konzularnom predstavništvu. Špediterska kuća „Bišped“ DOO Bihać,  sve detalje oko kretanja kamiona i carinske papire odrađuje također besplatno. Merkez OIL DOO  Novi  Travnik,  donator je kombija kojim će putnici pratiti konvoj.

Kamioni koji trebaju voziti pomoć su turski kamioni koji se vraćaju prazni- RETURN. Želimo smanjiti troškove goriva i svega drugog što iziskuje ovakva organzacija aktivnosti.

Duboko se nadamo da će konvoj krenuti do 7. januara.

Ova akcija je dala velike rezultate.

Opet je Bosna bila ujedinjena i svi koji su dali bar nešto od sebe u ovoj akciji mogu biti sretni. Prvi bosanski konvoj pomoći sirijskom narodu dao je velike rezultate  i po pitanju animiranja broja  učesnika u akciji, iznosa doniranih novčanih srdstava. Prikupljeno je oko  72 000 KM novčanih sredstava. Od tog novca 25 000 Eura, poslano je  u IHH-a, za 8000 KM   kupljeno je još brašna, obuće, jakni, deka, jorgana, jastuka, a ostatak se čuva za troškove puta. Sve što ostane novca po povratku,  bit će donirano na račun IHH-a organizacije. Od artikala koja će ići kao donacija u dva šlepera spomenut ćemo: prehrambene artikle - brašno, ulje, sol,  riža, raznovrsna tjestenina, konzerve ribe, gulaša, paštete, eurokrem, razni slatkiši posebno keks, higijenske potrepštine - šamponi, sapuni, vlažne maramice, maramice, toalteni papir, deterdžent  za veš i det, za suđe, odjeća i obuća za odrasle i djecu, deke i jorgani, nekoliko peći na kerozin, voda.

Ovom prilikom se zahvaljujem svima na pruženoj podršci, povjerenju i sudjelovanju u našoj akciji podrške i pomoći sirijskom narodu. Bosanska solidarnost i ovaj put urodila je plodom. Naše zajedništvo dalo je uspjeh ovoj akciji.

Akcija je pokazala da je „običan“ čovjek imao veliko srce  i osjećaj za patnju i stradanje sirijskog naroda.

Kurban projekat 2024

Akcija traje do 7. juna. Nema uplata na taj dan. SOMALIJA , SIRIJA, JEMEN, MIJANMAR – (BANGLADEŠ) , AFGANISTAN, GAZA, KAŠMIR, NEPAL Ove...

Sirotište u Somaliji - Mogadish - apel za pomoć u...

100 KM mjesečno za sve potrebe siročeta Potrebno 5.050 eura da bi sirotište normalno funkcionisalo na mjesečnom nivou . Partnerska IHH...

Apel: Fond za dječaka Abdullaha iz Nepala

Mnogi su čuli potresnu priču od dječaku Abdulahu iz Nepala, kog smo spasili iz ralja zlog daidže. Ostao je jako mali bez majke i oca. Dali...

APEL: Pomoć dječaku Muhammedu iz Nepala da se vrati...

Potrebno 300 eura mjesečno, za sve troškove - školovanje i porodicu Umjesto da ide u u školu on kuha i poslužuje svoje vršnjake u...