Ovim projektom  nastoji se  pomoći - djeci siročadima  koji su ostali bez roditelja a rodibina o njima ne može ili  neće da vodi brigu.

Poznato je da milioni djece u svijetu svaki dan ostaju siročad zbog ratova, prirodnih katastrofa, gladi i bolesti, gubeći jednog ili oba roditelja.

Većina tih siročadi žive u subsaharskoj Africi. Nažalost, milioni djece širom svijeta suočavaju se sa nasiljem u porodici, nemarom, psihičkim ili psihološkim kažnjavanjem, seksualnim ili psihološkim zlostavljanjem. Djeca siročad lako  postaju seksualno roblje, sredstvo za prodaju organa, radna snaga, predmet trgovine.  Brigom o njima kroz domove i smještaj u njima smanjujemo rizik za ovakava zla.

Biti siroče znači biti i nezaštićen protiv ovih raznih zlostavljanja. Regionalne statistike pokazuju da djeca bez roditelja koja su zbrinuta od strane države do određene dobi, uglavnom imaju tendenciju da počine samoubistvo, pridruže se opasnim kriminalnim organizacijama ili se uključe u prostituciju nakon što napuste državne ustanove.

Nažalost stanje i uvjeti u kojim žive siročad udomovima su u mnogim zemljama Afrike ispod svakog dostjanstva.

Iako države nude neke usluge za siročad i djecu kojima je potrebna zaštita, te usluge nisu dovoljne. Dakle, aktivnosti nevladinih organizacija i volontera su od presudne važnosti.

IHH pridaje posebnu pažnju kako bi se osigurala zaštita što većeg broja siročadi kod njihove njihove rodbine, dok istovremeno grade sirotišta za onu djecu koja nemaju rodbinu kako bi mogli rasti u sigurnom okruženju.

Nastoje siročadima obezbjediti što bolje uvjete odrastanja izgradnjom siročadskih domova i pratećih institucija koje bi zadovoljile sve potrebe djece: škola, ambulanta, pošta, igraonice, sportski tereni, vjerska edukacija.

Mnogo je projekata pomoći djeci siročadima od strane IHH-a organizacije u proteklih 20 godina rada.

Naš udio je pomoć i izgradnji sirotišta, sponzoriranju jetima mjesečno sa 35 eura.

Sudjelovanje u izgradnji sirotišta ja vakif i trajna sadaka. Gradeći sirotišta dobiva se mnogostruka korist .

U dosadašnjem radu pomagali smo izgradnju sirotišta u Somaliji, Iraku. Trenutno podržavamo izgradnju sirotišta u Arakanu – Burma.

Apel: Fond za dječaka Abdullaha iz Nepala

Mnogi su čuli potresnu priču od dječaku Abdulahu iz Nepala, kog smo spasili iz ralja zlog daidže. Ostao je jako mali bez majke i oca. Dali...

APEL: Pomoć dječaku Muhammedu iz Nepala da se vrati...

Potrebno 300 eura mjesečno, za sve troškove - školovanje i porodicu Umjesto da ide u u školu on kuha i poslužuje svoje vršnjake u...

Hitan apel – za žrtve požara u Bangladešu – Pomoć...

Oko 12. 000 oosba ostalo je bez doma. 2.000 bambus kućica, je izgorjelo 35 džamija i 21 centar za obrazovanje je uništeno. Hiljade ljudi...

Pomoć narodu Kašmira – Kašmiru Azad – pakistanski...

Kada su određene okvirne granice Indije i Pakistana odlučeno je da neke poluautonomne oblasti mogu same odlučiti o svojoj sudbini. Kašmir...