Udruženje Solidarnost pokreće akciju prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju kuće jetimskoj porodici u Šri Lanki.

Vrijednost projekta je 4530 € ili 8860 KM.

Površina kuće je 40, 27 m2 i sadrži slijedeće prostrije:

-        dnevna soba  10.59 m2,

-        dvije spavaće sobe  – 11.15 m2 i 8.36 m2,

-          kuhinja  – 7.94 m2

-        i kupatilo – 2.23 m2.

ZAŠTO OVAJ PROJEKAT?

Posebna je radost pomoći našu braću i sestre koji su manjina u nekim zemljama i gdje naša podrška ima posebnu vrijednost.

Šri Lanka je azijska zemlja u kojoj vladaju sukobi dvije etničke skupine. Vladajuće Singalezi, uglavnom Budisti (75%) i Tamili čija je religija tradicionalno Hinduizam (18%). Otvorena pobuna je otpočela  1983. pod vodstvom gerilske skupine Tamilskih tigrova  traje i dan danas.  Primirje je potpisano   martu 2013. godine i na izborima u sjevernoj pokrajini pobjedu je odnijela tamilska nacionalna partija. Nažalost u ovim zadnjim sukobima život je izgubilo preko 6 000 osoba.

Cijenu plaća stanovništvo koje je često  služi kao živi štiti u sukobima ili se djeca otimaju i odvode na silu u vojsku.Pored ratnih dešavanja poplave i strašni vjetrovi poput cunamija 2004. godine, su stvarnost ovih područja  kad je živote izgubilo na hiljade ljudi.

U ovoj zemlji postoji značajna muslimanska zajednica. Budistički ekstremisti napali su džamiju u glavnom gradu Šri Lanke te pritom ozlijedili 12 osoba. Ovo je posljednji u nizu napada na muslimansku manjinu u većinski budističkoj zemlji. Svjedoci su ispričali u razgovoru za Reuters kako su Budisti, etničke skupine Sinhalese, kamenjem napali džamiju i obližnje kuće u glavnom gradu Colombo(12.8.2013.godine).

Napadi na Muslimane u Šri Lanci počeli su nedugo nakon žestokih napada protiv Muslimana u Mijanmaru. Podsjetimo, jedan od najvećih napada do sada protiv etničke muslimanske manjine u Mijanmaru desio se krajem ožujka ove godine.

Ovih dana opet  smo svjedoci  napada na muslimanke kuće i progon, ubistva muslimana  u Šri Lanki.

Pomoći majke jetima, jednu jetimsku porodicu u ovakvim uvjetima je posebno zadovoljstvo i hajr. S toga budimo dio projekta izgradnje jetimske kuće.

Kako biti dio ovog projekta?

Možeš donirati sredstva za izgradnju cijele kuće sam, biti donator jedne kuće ukoliko si u mogućnosti.

Možeš donrati koliko možeš novčnih sredstava  i tako zajedno da izgradimo jednu ili više kuća.

Uplate vršiti na slijedeći način:

Primaoc: udruženje Solidarnost

Svrha:  “Jetimska kuća”

Žiro račun udruženja „Solidarnost"

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. valuti: 186-000-1053170055

DEVIZNI:

SWIFT code :TZBBBA22

IBAN: BA391860001653170151

Doniraj svoj zekat kao trajnu sadaku u izgradnju kuće za jetimsku porodicu.

Projekat traje dok se ne prikupe sredstva za izgradnju jedne kuće.

Nakon izgradnje kuće IHH se obavezuje poslati fotografiju jetimske porodice koja je dobila kuću.

Kurban projekat 2024

Akcija traje do 7. juna. Nema uplata na taj dan. SOMALIJA , SIRIJA, JEMEN, MIJANMAR – (BANGLADEŠ) , AFGANISTAN, GAZA, KAŠMIR, NEPAL Ove...

Sirotište u Somaliji - Mogadish - apel za pomoć u...

100 KM mjesečno za sve potrebe siročeta Potrebno 5.050 eura da bi sirotište normalno funkcionisalo na mjesečnom nivou . Partnerska IHH...

Apel: Fond za dječaka Abdullaha iz Nepala

Mnogi su čuli potresnu priču od dječaku Abdulahu iz Nepala, kog smo spasili iz ralja zlog daidže. Ostao je jako mali bez majke i oca. Dali...

APEL: Pomoć dječaku Muhammedu iz Nepala da se vrati...

Potrebno 300 eura mjesečno, za sve troškove - školovanje i porodicu Umjesto da ide u u školu on kuha i poslužuje svoje vršnjake u...