Planirana posjeta je   17.decembra 20016. godine i ranije ukoliko priliv donacija bude dobar.

Nakon našeg  apela i posjete izbjeglicama u Beogradu 13. novembra, udruženje Solidarnost odlučilo je nastaviti humanitarnu akciju pomoći izbjeglicama u Beogradu.

Zašto hitan apel?

Oni su bez hrane (dobivaju samo jedan mali obrok dnevno), bez   adekvatnog smještaja, bez novca,  PREPUŠTENI MALOM BROJU  HUMANITARNIH RADNIKA – PREKO 1000  IZBJEGLICA,  iz Srije, Afganistana, Iraka, smrzava se u halama iza autobusne stanice u Beogradu.

Kao u kakvm logoru u stanju očaja nalazi se preko 1000 izbeglica u Beogradu.

Vlasti su zabranile podjelu odjeće, hrane i drugih potrepština istima na javnim mjestima, u parku, ispred hala gdje ih je većina smještena. Radi se uglavnom o mladićima između 15 i 35 godina. Užasno su oskudno odjeveni. Neki od njih nemaju ni čarape, u papučama ili japankama čekaju u redu da dobiju malo hrane.

Glad je ono što ih najviše muči

Hale, bez stakla na prozirima, mračne, ali ipak neka zaštita od hadnoće, jedino su sklonište koje im je preostalo.  Kartonske kutije im služe kao izolacja od hladnoće i kao ležaj. Nemaju vodu, kupatilo. Kuhaju sami sebi ukoliko dobiju nešto od donacija ili međusobno solidarno dijele ono malo novca što je nekom ostalo. Iako su jako slabo odjeveni, iako se smrzavaju, GLAD JE ONO ŠTO IH NAJVIŠE MUČI. Po izjavama nekih od njih i po dva dana nisu jeli. Hrana što se dijeli ne bude za sve njih. I po stotinu ih ostane bez i tog jednog obroka.

Podjela paketa koje smo im donijeli i koje smo pakovali u Beogradu – preko 200 paketa   moći će im utoliti glad za jedan ili dva dana. Pomoći će nekima da dobiju čist unutarnji veš, čarape, kapu, šal, neko je dobio jaknu, deku, kabanicu, džemper, hlače, peškir. Ali  količina je  zadovoljila desetinu onog što im treba.

Podiljeli smo 1770 eura. Neki su dobili 10, neki 20, a neki 50 eura.  Taj novac će im poslužiti da sebi u narednim danima kupe nešto hrane. I ova količina novca pripala je malom broju od njh 1000. Šta nakon toga?

Policijske patrole u večernjim satima kruže. Već ih je dan prije naše posjete uhapšeno 150 i na silu odveženo do Preševa na granicu sa Makedonijom.

Pored gladi, hladnoće, užasnih uvjeta u kojima se nalaze izbjeglice muči neizvjesnost. Šta i kud dalje ??

Očajni su. Niko im se ne obraća. Niko im  ne daje savjete, upute šta dalje. Oni su prepšteni krijumčarima, koji im daju lažne nade daće ih odvesti do granice i da će uspjeti preći granicu. Čak i da budu toliko „pošteni“ da se to desi, takav broj izbeglica je jako mali, budući da nemaju novac. Vratili bi se oni nazad. Ali gdje je novac. Nikog,  ama baš nikog nije briga za njih. Rekli su nam da je u Bugarskoj ubijeno nekoliko izbjeglica. Da je u Mađarskoj na granici  ubijen jedan izbjeglica. Oni se plaše. Traže samo razumijevanje, podršku, solidarnost i malo pomoći.

Vlasti Srbije i mediji prikazuju lažnu sliku stanja sa izbjeglicama.  Nažalost, dešava se da ih izbacuju iz trgovina. Očajni zbog gladi, neki su prodvali svoje donirane nove cipele na ulicama Beograda, a ostajali bosi.  I tu obuću je zaplijenila plicija. Tako da su ostali i bez cipela i bez novca.

Imali smo upite dali bi im u Bosni bilo dobro? Dali bi ih Bosna primila??

Žalosno je da im nismo mogli  dati adekvatan  odgovor.

Želimo ih što prije posjetiti. Odnijeti im  opet malo pomoći. Nadamo se da će odaziv građana ovaj put biti veći u odnosu na naš prvi apel.

Oni su tu u našem susjedstvu. Nemamo opravdanja da ih ne možemo pomoći i DIREKTNO IM URUČITI POMOĆ.

Ne traže topal dom, čisti prostor, kupatilo. Traže hranu i toplu ojeću i obuću.

Minimum, minimum. samo bi opstali.

Kako biti dio ovog projekta?

Uplate za ovaj projekat vrše se na naš žiro račun:

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

DEVIZNI: SWIFT code :TZBBBA22

IBAN: BA391860001653170151

Primalac:  udruženje Solidarnost.

Svrha : „Izbjeglice Beograd“

Adresa udruženja: Krupska 26  , 77 000 Bihać

Tel: + 387 61 604 093, +fax 387 37 319 028

Web: www.solidarnost-bosnia.com
Fb. - www.facebook.com/solidarnost-bosnia

Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Pozivamo sva Udruženja, institucije,  firme, medije, sve ljude dobre volje,  da budu dio ovog projekta. Oni su tu u našem komšiluku. Nemamo nikakvo opravdanje da ih ne posjetimo i ne pomognemo. Vratimo im malo nade i pokažimo solidarnost i podršku pomažući im, ublažiti tekobe u kojima se nalaze.

Kurban projekat 2024

Akcija traje do 7. juna. Nema uplata na taj dan. SOMALIJA , SIRIJA, JEMEN, MIJANMAR – (BANGLADEŠ) , AFGANISTAN, GAZA, KAŠMIR, NEPAL Ove...

Sirotište u Somaliji - Mogadish - apel za pomoć u...

100 KM mjesečno za sve potrebe siročeta Potrebno 5.050 eura da bi sirotište normalno funkcionisalo na mjesečnom nivou . Partnerska IHH...

Apel: Fond za dječaka Abdullaha iz Nepala

Mnogi su čuli potresnu priču od dječaku Abdulahu iz Nepala, kog smo spasili iz ralja zlog daidže. Ostao je jako mali bez majke i oca. Dali...

APEL: Pomoć dječaku Muhammedu iz Nepala da se vrati...

Potrebno 300 eura mjesečno, za sve troškove - školovanje i porodicu Umjesto da ide u u školu on kuha i poslužuje svoje vršnjake u...