Udruženje Solidarnost pokreće humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava  za izgradnju kuće jetimskoj porodici u Šri Lanki. 2014 godine uspjeli smo prikupiti novčana sredstva za jednu jetimsku kuću.  Želimo da ove godine prikupimo srdstva za dvije jetimske kuće.

Vrijednost projekta – kuće (  gradnja i opremanje )  je 5.500  € ili 10.800 KM ( uračunata i provizija slanja)

Površina kuće je 40, 27 m2 i sadrži slijedeće prostrije:

dnevna soba  10.59 m2,

dvije spavaće sobe  – 11.15 m2 i 8.36 m2,

kuhinja  – 7.94 m2

i kupatilo – 2.23 m2.

 

ZAŠTO OVAJ PROJEKAT?

Devet posto Šri Lanka populacije od 20 milijuna ljudi  su muslimani. Građanski rat i cunami u Šri Lanki je ostavio mnogo djece bez roditelja. Broj muslimanskih siročadi prelazi 6 holjada. Oni su  iz sjeverne i istočne regije, bili  prisiljeni pobjeći iz svojih domova i žive u kampovima zbog građanskog rata koji je trajao 30 godina. Izbjeglice  su se  počele  vraćati u svoje domove s oončanjem  rata 2009. gdine, međutim, njihovi domovi više ne postoje.

 

Primjer jedne jetimske porodice:

10-godišnja Fatma Afra je bila jedna od onih koji su izgubili svoj dom.
Fatma Afra je rođena za vrijeme  rata. Ne sjeća se svog oca koji  je poginuo  u eksploziji u njihovom susjedstvu. Kad je  Fatma imala  4 godine,   majki  je dijagnosticiran rak pluća. Godinu dana kasnije,  majka je  umrla, a ona je ostala siroče. Mumtaz i Rizna su Fatma Afra  brat i sestra. Troje  siročad su pod skrbi nane , Riyana koji radi skraćeno radno vrijeme na plantaži čaja. Iako je Riyanin  prihod dovoljan za ovu malu porodicu, njihov najveći problem je to što žive u šupi. Riyana kaže kad je kiša, namještaj u šupi  se smoči i djeca se razbole. Iako je pokušala da pokrije rupe koristeći prozirnu ceradu, ona nije bila u stanju spriječiti vodu .

Prošle godine( 2016.)  na Dan solidarnosti sa siročetom , IHH tim je  preselio Fatma Afra, nanu,   brata i sestaru u novi dom, gdje će biti sigurni od kiše. Njihova kuća  veličine  40 kvadrata, ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak i kuhinju. Uključujući novo kupljeni namještaj, ukupni trošak za izgradnju kuće je  5500 eura.

Ovakvih primjera je mnogo. Ihh timovi nastoje pomoći jetimske porodic eu Šri lanci. Bili smo i bit ćemo dio ovog vakif i  velikog  hajra. Mjesec ramazan je posbena prilika: pomažemo jetime u svetom mjesecu kad Allah posebno nagrađuje. Mnogi imaju proliku da svojim zekatom uvakife i pomognu ove pordice.

Akcija traje dok sene prikupe sredstva za bar jednu kuću.

Pomoći majke jetima, jednu jetimsku porodicu u ovakvim uvjetima je posebno zadovoljstvo i hajr. S toga budimo dio projekta izgradnje jetimske kuće.

Kako biti dio ovog projekta?

Možeš donirati sredstva za izgradnju cijele kuće sam, biti donator jedne kuće ukoliko si u mogućnosti.

Možeš donrati koliko možeš novčanih sredstava  i tako zajedno da izgradimo jednu ili više kuća.

 

Uplate vršiti na slijedeći način:

Primaoc: udruženje Solidarnost

Svrha:  “Jetimska kuća”

Žiro račun udruženja „Solidarnost"

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. valuti: 186-000-1053170055

DEVIZNI:  SWIFT code :TZBBBA22

IBAN: BA391860001653170151

Nakon izgradnje kuće IHH se obavezuje poslati fotografiju jetimske porodice koja je dobila kuću.

Kurban projekat 2024

Akcija traje do 7. juna. Nema uplata na taj dan. SOMALIJA , SIRIJA, JEMEN, MIJANMAR – (BANGLADEŠ) , AFGANISTAN, GAZA, KAŠMIR, NEPAL Ove...

Sirotište u Somaliji - Mogadish - apel za pomoć u...

100 KM mjesečno za sve potrebe siročeta Potrebno 5.050 eura da bi sirotište normalno funkcionisalo na mjesečnom nivou . Partnerska IHH...

Apel: Fond za dječaka Abdullaha iz Nepala

Mnogi su čuli potresnu priču od dječaku Abdulahu iz Nepala, kog smo spasili iz ralja zlog daidže. Ostao je jako mali bez majke i oca. Dali...

APEL: Pomoć dječaku Muhammedu iz Nepala da se vrati...

Potrebno 300 eura mjesečno, za sve troškove - školovanje i porodicu Umjesto da ide u u školu on kuha i poslužuje svoje vršnjake u...