2.12.2017. godine – šesta posjeta izbjeglicama u Beogradu – druga ove godine.

Humanitarna akcija za izbjeglice  koje se nalaze u Srbiji – Beograd, zaustavljeni u namjeri da dođu do svog planiranog odredišta - eurposkih zemalja, posjetili  smo drugi put ove godine.

Prikupljanje sredstava i kupovine artikala  za pakovanje paketa.

Akcija je trajala mjesec dana.  Informacije o stanju  sa izbjeglicama dobivali smo od volonterke Ljiljane koja nam je i do sad bila kontakt i velika pomoć u prethodnim posjetama.

Izuzetno smo zadovoljni uspjehom akcije i kvalitetom i sadržajem pomoći koju smo uručili. Sredstva pristigla za ovaj projekat su: žiro račun 345 M i donacije uručene na ruke predsjednici: 670 eura.  Od ovih sredstava 350 eura je utrošeno za kupovinu određenih artikala a 75 eura je utrošeno na iznajmlivanje kombija, a ostatak je uručen zajedno sa paketima izbjeglicama. Neko je dobio 20, neko 10 a neko 5 eura.

Ne možemo se pohvaliti prilivom sredstava na naš žiro račun. Pristiglo je  ukupno  345 KM.  Polovinu navedene donacije poslala  je jedna donatroka.  Ista je poslala i dvije velike torbe nove odjeće za žene i muškarce  autobsom iz Sarajeva. Pored ove donatorke još jedna donatorka iz Sarajeva je posla torbu muške dojeće i 25 eura.

Volonteri solidarnosti dali najveći doprinos uspjehu akcije:

Volonteri Solidarnosti su dali najveći doprinos uspjehu ove akcije, materijalno i fizčkim angažmanom. 

Volonter Solidarnosti – sestra H.B. , donirala je 500 eura. Za navedena sredstva u iznosu od 350 eura kupljeni su sljedeći artkili: kape, čarape, donji veš, šalevi, jakne, džemperi, hlače, vlažne maramice, brijači, konzerve ribe, paštete, keksi, smoki, nekoliko kutija čaja, papirnate maramice, sapuni.   150 eura je donirano zajedno sa odjećom.

Volonter i vozač tokom putovanja Esmir  J. od osobnih sredstava platio je sve troškove puta (goriva, putarine).

Volonteri : Sabaha  K.  i   Lidija  S. te Zemira. G. su kupovali, pakovali pakete i pored toga Sabaha  i Lidija  su bile i putnici, te iznijele teret ove akcije i podjele paketa izbjeglicama.

Naši volonetri osobnim sredstvima plaćaju sebi hranu i ostalo tokom putovanja.

Kretanje na put.

U dva dana kupovine , pranja, peglanja, pakovanja, pripremljeno je preko 130 paketa , od toga za žene 20, a ostatak je za muškarce. Većina paketa sadržavala je: džemper, šal, kapu, čarape, unutarnji veš, konzervu, napolitanku, brijač, sapun, vlažne maramice.

Pored toga pripremljeno je nekoliko ćebadi, jastuka, nešto polovne obuće za muškarce i preko 20 pari obuće za djecu i žene te 10 pari za muškarce, zatim jakne i kaputi za muškare, žene, djecu, igračke za djecu. Trudili smo se da spakujemo što više torba, koje smo im i uručili, znajući da nemaju torbe-ruksake.

Plan je bio krenuti što ranije i ukoliko ne bude problema podjelu izvršiti do 14 sati, prije noći.

Tim volontera od tri člana krenuo je u 5 sati ujutro iz Bihaća. Put do Beograda  je protekao bez poteškoća.

Dolazak u Beograd

U Beograd su stigli oko 11 sati.

Dogovorena je distribucija u  11:30 sati u parku. Prioritet imaju oni koji spavaju u parku,  a ostalo da dođu izbjeglice iz kampova. Zadatak da se obavijesti do 100 muškaraca i 20 žena imala je Ljiljana.   Na ulicama Beograda odvijali su se   radovi i  bilo je dosta preusmjeravanja saobraćaja, što je utjecalo da su dosta vremena izgubili dok su došli do odredišta.

Po dolasku na odredište ( 13 sati)  bili su iznenađeni malim brojem izbjeglica.  Bilo ih je 20-tak.

Osoba koja nam je bila kontakt i davala upute o stanju u Beogradu, tj. o broju izbjelgica koji spavaju u parku,  nije nas izvjestila da je nekoliko dana  prije našeg dolaska  policija odvela sve izbjeglice u kampove. Trenutni mali broj izbjeglica  od očekivanih 120, po njenom je zbog toga što su  volonteri kasnili. U parku je podijeljena pomoć prisutnim izbjeglicama, a zatim su se uputili u kamp Krnjača gdje je pomoć bilo  moguće podjeliti ispred kampa , unutar kampa ne,   budući je  potrebno unaprijed  najaviti dolazak. Osoblje kampa  predlaže da se  se pomoć ostavi u skladište koje postoji. Volonteri ne pristaju na takav angažman. Imali su namjeru dijeliti izvan kampa, na samom ulazu u kamp,  ali od radnika koji rade u kampu saznaju slijedeće: izbjeglice u kampu imaju tri obroka, ima skladište iz kog uzimaju  odjeću, obuću ali  sve novo što dobiju odnose na pijacu i prodaju.

Promjena plana i put za Šid  - pomoć želimo uručiti najpotrebnijima i direktno u ruke.

Naš cilj je bio pomoći one u najvećoj potrebi koji se smrzavaju, gladuju i lično uručiti pomoć, nikako predati nekom drugom i da on raspolaže sa pomoći kako želi. Naš moto je da pomoć ide direktno u ruke onom kom je namjenjena. Nema posredovanja. Razumijemo da im treba novac, ali ne podržavamo prodaju i zloupotrebu  humanitarne pomoći

S obzirom na navedene činjenice, odlučjujemo da se ide za Šid, pomoć uručiti izbjeglicama koje se nalaze u napuštenoj baraci, u užasnim uvjetima i koje niko  ne pomaže osim grupa volontera iz Španije  i povremeno ih posjete „Ljekari bez granica“. U 14 sati tim kreće iz Beograda za Šid. U Šid do izbjeglica dolaze kad je već pala noć. Dočekao ih je volonter Marko iz Španije.

U potpunom mraku  zatekli su  muškarce, koji su odmah potrčali prema kombiju. Nije bilo šanse da se formira red. Volonter i ujedno jedini muškarac  puta Esmir, je ostao vani i uručivao pakete, a volonterke si uz kombija dodavale pakete. Na taj način je vrlo brzo izvršena podjela svega što je bilo namjenjeno za muškarce.

Ženska odjeća i stvari za djecu uručeni  su  izbjeglicama  koje se nalaze u motelu Adaševci – Šid. 

Ramo iz Crne Gore i njegova hanuma iz Cazina -  pomogli su nam da se ženska odjeća podijeli u motelu.

Posjeta izbjeglica koje su smještene u motelu mora biti najvaljena.   Po dolasku u Motel, zatekli su čuvara Ramu iz Crne Gore. Kada je saznao da smo iz Bihaća, bio je susretljiv prema nama, jer je njegova supruga iz Cazina. Uspio  je privoliti upravu da nam omogući uručivanje pomoći izbjeglicama.

Nakon dugog i veoma stresnog dana. Na kraju se sve dobro okončalo.  Ono što smo zacrtali

( uručiti pomoć najpotrebnijima) se ostvarilo.

Ovom prilikom se želimo zahvaliti svima koji su dali doprinos u realizaciji  ove akcije.

I prilogu se nalaze fotografije  podjele paketa u parku. Izbjeglica koje nose naše pakete i stižu pred kamp Krnjača, posjeta izbjeglicama  u motelu Adaševci – Šid.

S obzirom da nije bilo moguće fotografisati posjetu izbjeglicama u napuštenim barakama, kako zbog mraka , tako i zbog njihova odbijanja. Postoje samo  dvije  fotografije  .

Stoga se  u prilogu  nalazi video  Al Jazeere koja je dan nakon naše posjete , također posjetila ove izbjeglice i vidljivo je stanje u kom se nalaze.

Izvještaj: Ramazan 2022

Humanitarna akcija Ramazan 2022 je do sad najuspješnija humanitarna akcija. Prikupljali smo novčana sredstva za pakete za 7 zemalja i...

Izgradnja bunara Africi - fotografije naša 4 bunara...

Ovih dana pristigle su fotografije od naša 4 bunara uplaćena u 2020. godini. Zemlja gradnje ovih bunara je Mali - Afrika. Projekat...

Pomoć migrantima – Bihać (FOTO/VIDEO)

Udruženje Solidarnost pomaže migrante balkanske rute od 2015 godine. Prvi smo bili u posjeti migrantima u Beogradu – Srbija. Odvezli smo...

Paketi hrane Jemen (FOTO)

Sredstva za pakete uplaćena su u novembru i decembru 2020. godine sa ukupnim iznosom od: 6.210 eura. Podršku narodu Jemena otpočeli smo...